Olimpia 2004

A német sajtó Gyulait támadja

2004. 08. 31., 16:03 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:47

A német Berliner Zeitung című lap szerint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) egy teljesen átláthatatlan doppingellenes rendszerrel dolgozik és egyes szövetségek szándékosan vezetik félre a szervezetet. A lap személyesen támadja az IAAF főtitkárát Gyulai Istvánt, aki úgy véli, ők csak a szabályokat tartják be.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) doppingvizsgálati rendszerének "riasztó gyengéit" tárja fel az a belső dokumentum, amelyet az IAAF Tanácsa tagjainak körében terjesztenek, s amelybe betekintést nyerhetett a Berliner Zeitung című német lap munkatársa.

A lap keddi számában megjelent ismertetés szerint, a háromoldalas elemzést a dolgokat "kritikusan szemlélő vezető személyiségek" készítették. Egyebek között megállapították: az IAAF jelenlegi doppingellenes rendszere nem átlátható, s elfogadhatatlan a jelenlegi helyzet, amikor is a doppingellenőrök kizárólag egy embernek, a főtitkárnak tesznek jelentést. Jelenleg Gyulai István az IAAF főtitkára.

Csalnak a szövetségek

Az elemzés szerint bőségesen bizonyítható, hogy számos nemzeti szövetség egyáltalán nem ellenőrzi az edzéseket. Bizonyítható az is, hogy egyes szövetségek tudatosan aláássák az IAAF doppingellenes rendszerét: hamis információkat bocsátanak az IAAF rendelkezésére, nem vizsgálják ki a doppingügyeket, a doppingvétségen ért sportolók ártatlanságát hangoztatják, doppingvétségeket tussolnak el. A problémák nem csak a kis szövetségeket érintik, a problémák mindenekelőtt a sok sikeres atlétával rendelkező elismert nagy szövetségekben bukkannak fel.

Egy IAAF-funkcionárius úgy fogalmazott: riasztó, hogy egyes országokban még állami helyeken is a csalók oldalára állnak, s az IAAF mindezt tétlenül nézi. A cikkben az Egyesült Államokat, Görögországot, Fehéroroszországot és Oroszországot nevezték meg. A berlini újság úgy tudja, hogy a bírálat középpontjában Gyulai István áll, aki a lap megfogalmazása szerint "nyilvánvalóan árnyékbirodalmat alakított ki az IAAF-en belül".

Gyulai és Hersh a célpont

A Berliner Zeitung úgy értesült, hogy az elemzést már a csütörtöki athéni vezetőségi ülésen meg kellett volna vitatni, de Gyulai, valamint Lamine Diack elnök megakadályozta a vitát. Robert Hersh, a Tanács amerikai tagja a rövid eszmecsere során állítólag arra figyelmeztette társait, hogy semmit se mondjanak el az újságíróknak, a dokumentum nyilvánosságra kerülése nagy károkat okozna.

A német újság szerint Gyulai és Hersh voltak azok, akik a doppingvétség gyanújába keveredett görög sztáratléták, Kenterisz és Thanu versenyzési jogának ideiglenes felfüggesztése ellen érveltek. "Lamine Diack, mint mindig, most is főtitkárának oldalára állt, aki az IAAF monacói központjában évek óta ügyesen mozgatja a szálakat" - írta a Berliner Zeitung.

'Az a baj, hogy betartjuk a szabályokat'

Gyulai István szerint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) annál nagyobb szervezet, hogy olyan könnyen lehetne manipulálni, mint ahogy arról a Berliner Zeitung beszámolt. Az IAAF főtitkára butaságnak és tájékozatlanságnak nevezte a német lap cikkét.

"Az újság tulajdonképpen azt veti a szemünkre, hogy betartjuk a szabályokat, és nem politikai megfontolásból döntünk" - mondta az MTI-nek Gyulai. - "Való igaz, hogy érveltem Kenterisz és Tanu mellett, pontosabban én is érveltem és még legalább négyen a 28 tagú testületből, amelyben egyébként én nem szavazok. Majd az IAAF jogásza hosszan elmagyarázta, hogy miért nem lehet eltiltani a két görögöt."

Nem egyszemélyben dönt

Gyulai hozzátette, természetes, hogy hozzá futnak be a doppingügyekről szóló jelentések, hiszen ő a főnök, de ezekkel aztán a különböző osztályok és bizottságok foglalkoznak, valamennyi információ birtokában.

"A lap által említett dokumentum készítője, a kanadai Adby Hoffman a doppingellenes harcot tartja a legfontosabbnak és ezért leírta a véleményét, amiben van is igazság. Egy nagyon okos kanadai hölgyről van szó, aki jó hozzászólásokat szokott tenni, de ebben a kérdésben tájékozatlan, a végeredményből von le visszamenőleg következtetéseket. Ő tulajdonképpen egy képviselő a parlamentben, akinek a véleménye nem a kormány álláspontja. A tanácsban francia módszerrel dolgozunk, mindenki elmondja a véleményét, jó vitákat folytatunk. Erről a dokumentumról nem is kellett volna szavazni, akkor láttuk először."

Annusék miatt támadhatják

Gyulai megemlítette, hogy többen megkérdezték, nem lehet-e baja abból, hogy kiállt a két, doppingvétség miatt olimpiai aranyérmétől megfosztott magyar atléta, a diszkoszvető Fazekas Róbert és a kalapácsvető Annus Adrián mellett.

"Azt kérdeztem, miért lenne bajom? De úgy látszik engem is megtaláltak." Az IAAF főtitkára úgy vélte, tulajdonképpen hízelgő számára, hogy az írás Richelieu bíborosi hatalommal ruházza fel. "De én nem vagyok ilyen ember. Egyetlen egyszer nem mondtam, hogy függesszenek fel olyan versenyzőt, akit nem lehet, és azt se, hogy ne függesszenek fel valakit, ha pedig jogos lenne."

N;
hirdetés