Olimpia 2004

Gyurta Dániel ezüstérmes kétszáz mellen

2004. 08. 18., 18:46 | Frissítve: 2004. augusztus 18., szerda 22:06

A tizenöt éves magyar mellúszó a világbajnok japán Kitadzsima mögött a második helyen végzett a 200 méteres mellúszásban. A világcsúcstartó amerikai Hansen lett a harmadik.

Tekintse meg képeinket!
Gyurta Dániel a kedd délelőtti előfutamban kiváló hajrájának köszönhetően, egyéni csúccsal - 2:11.29 - 200 mellen legyőzte az amerikai világcsúcstartó amerikai Brendan Hansent. A délutáni elődöntőben ismét Hansennel úszott, és a futam hasonló forgatókönyv szerint zajlott. Gyurta száznál még az ötödik volt, az újabb ötven után már harmadikként fordult, és a hajrája ismét félelmetes volt, és új magyar csúccsal nyert.(2:10.75)

Kesztyűben érkezett a döntőre Gyurta

Ideje egyébként a legjobb volt, így a szerda esti döntőben a négyes pályát kapta. A szakemberek, köztük Verrasztó Zoltán úgy tartotta, a fináléban ha az elején nem hagyják le riválisai - Hansenen kívül a japán világbajnok, Kitadzsima -, akkor a már említett hajrájának köszönhetően akár még elsőként is a célba csaphat. Zubor Attila úgy vélte, hogy világcsúcsra is képes lehet a 15 éves versenyző.

Gyurta úgy gondolta, hogy képes még javulni, és ennek tanújelét adja a szerda esti döntőben. Gyurtát és ellenfeleit fél hétkor szólították az uszodába, és a tavalyi világbajnokságon tizennegyedik magyar versenyző mosolygósan, angyali nyugalommal érkezett. Kesztyűt húzott, pedig harmincöt fok volt a görög fővárosban.

A világcsúcstartót most is legyőzte

A rajtja nem sikerült túl jól - ez szokásosnak mondható, mert a többiek jóval erősebbek -, és a jobbján úszó Kitadzsima nagyon erősen kezdett. Gyurta csak nyolcadikként ért a falhoz, száznál már egy pozícióval feljebb zárkózott, de még mindig igen messze úszott az élbolytól.

Százötvennél már a harmadik volt, és megindította a félelmetes hajráját, de ezúttal nem tudta behozni a japánt, aki a világbajnoki címe után egy olimpiai aranyat is nyert. Kitadzsima ideje 2:09.44 volt, a magyaré 2:10.80, minimálisan elmaradt keddi eredményétől. Hansent viszont ezúttal is maga mögé utasította, hét századdal.

Gyurta elégedett

Gyurta a futam után azt mondta a Magyar Rádiónak: "Elégedett vagyok magammal. A célom az volt az olimpia előtt, hogy döntőbe jussak, és ez sikerült. A taktikám mindig az, hogy a másodikat százat megnyomom, ezúttal is ez történt, de a győzelemre most ez kevés volt. Azt sajnálom csupán, hogy a keddi eredménytől öt századdal elmaradtam."

200 mellen Gyurta a sportág hatodik érmét szerezte. Szabó József és Rózsa Norbert nyert, előbbi '88-ban, utóbbi '96-ban. Rózsa emellett nyert még egy ezüstöt négy évvel korábban. Güttler Rózsa mögött lett második Atlantában, míg Vermes Albán Moszkvában csapott másodikként a célba.

N;
hirdetés