Olimpia 2004

Janics Natasa kétszeres olimpiai bajnok

2004. 08. 28., 09:48 | Frissítve: 2004. augusztus 28., szombat 21:26

A mai kajak-kenu döntőkön a lányok arattak, a magyar versenyzők mindkét női versenyszámot megnyerték. Janics Natasa kétszer is a dobogó legfelső fokára állhatott, kajak egyesben és Kovács Katalinnal kajak kettesben is fölényesen verte a mezőnyt.

Szombaton rendezték az ötszáz méteres kajak-kenu döntőket az Athén melletti szkiníászi pályán. Ezúttal is valamennyi döntőben indult magyar versenyző. A szombati versenyen erősebb volt a szél, mint a tegnapi ezer méteres döntőkön, így nagyobb hullámok várták a versenyzőket.

A szkiníászi pályán ezen a napon is a magyar tábor a legnagyobb, egy egész szektort elfoglaltak, és hatalmas lelkesedéssel szurkolnak a magyar kajak-kenusoknak.

Az esélyes

Tekintse meg a képeket!
A szombati nap legnagyobb aranyesélyese, Janics Natasa beváltotta a hozzá fűzött reményeket, két aranyat nyert. A fiatal kajakos az ötszáz méteres távon kiválóan rajtolt, végig vezetett a versenyben. A kajakos szinte minden egyes karcsapással távolabb került az őt üldözőktől, végül több mint egy hajóhosszal verte a mezőnyt. Második az olasz Josefa Idem, harmadik a kanadai Caroline Brunet lett.

"Én vagyok a legmagyarabb ember a világon" - kiáltott hatalmasat a megnyert döntő után Janics Natasa, aki négy éve még jugoszláv színekben lett egyesben negyedik. Majd az érem átadásáig táncolt, ugrált, kiabált és integetett a közönségnek.

Sűrű program

Janics Natasának elég sűrűre sikeredett reggeli programja, az egyes és a páros döntő között csupán egy órája lett volna, hogy kipihenje magát. Erre azonban nem sok ideje maradt, hiszen a kettő között vehette át az aranyérmet első győzelméért.

Az aranyérmet Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke adta át. A ceremónia közben Janics Natasa széles mosollyal, ugrálva integetett a szurkolóknak. A kajak kettes döntője miatt azonban nem tudta átadni magát teljesen a győzelemnek, sietnie kellett, nehogy lekésse a rajtot.

A második arany

Nézzen boldog győzteseket!
Gond azonban nem volt, és Kovács Katalinnal párban simán nyerték az ötszáz méteres kajak kettőst is. A páros nagyon jól rajtolt, a futamban végig vezetett, és fölényesen, majdnem egy hajóhosszal verték a mezőnyt. Ami Kovács Katalinnak nem sikerült kajak négyesben, az sikerült a párosban, így ő is felállhatott a dobogó legfölső fokára. Második a német kettős, harmadik pedik a lengyel páros lett.

A kajak kettősnek is Schmitt Pál adta át az aranyérmet. A ceremónián megismétlődött az egy órával ezelőtti ünneplés, a két lány és a közönség önfeledten ünnepelt.

A pontszerzők

A férfiaknak nem sikerültek a szombati döntők. Vereckei Ákos pénteken már olimpiai bajnok lett a férfi kajak négyes tagjaként. Ezúttal ötszáz méteres kajak egyesben evezett. A kajakos nagyon rosszul indult, nyolcadik-kilencedik helyen állt az első tíz-húsz méter után. Az ötszáz méteres távon folyamatosan jött föl, de hiába az erős evezés, nem tudott a negyedik-ötödik helynél feljebb jönni. Vereckei végül az ötödik, pontszerző helyen végzett. A futamban a kanadai Adam van Koeverden lett az olimpiai bajnok, az ausztrál Nathan Baggaley lett az ezüstérmes, és a brit Ian Wynne lett a bronzérmes.

A visszavágó

Joób Márton olimpiai újoncként indult ötszáz méteres kenu egyesben. A szövetségi kapitány szerint a sportoló már azzal is teljesítette az elvárásokat, hogy bekerült a döntőbe. A mezőny egyébként nagyon erős volt. Indult az ezer méteres futam tegnapi győztese, a spanyol David Cal, az ezüstérmes Andreas Dittmer, és a sportág nagy öregje, a mindig esélyes cseh Martin Doktor is.

Joób Márton jól rajtolt, és jól is tartotta magát a nyolcas pályán. A táv elején a második-harmadik helyen evezett, végül azonban a hetedik helyen végzett.

A futamban a legnagyobb verseny ismét a német Andreas Dittmer és a spanyol David Cal között alakult ki. Tegnap, az ezer méteres távon David Cal nyert, de kettőjük párharcán ezúttal Dittmer nyerte, és ő lett az olimpiai bajnok. Harmadik helyen az orosz Makszim Opaljev végzett.

Fáradt evezés

A Kammerer Zoltánnak és Storcz Botond kajak kettősnek, az olimpiai bajnoki cím védőinek sem sikerült úgy a futam, ahogy tervezték, bár a szövetségi kapitány csak a harmadik-ötödik helyre várta őket. Ezt végül teljesítették is, az ötödik helyen értek célba. Olimpiai bajnokok a németek, ezüstérmesek az ausztrálok, bronzérmesek a fehéroroszok lettek.

Nem sikerült jobban a verseny Kozmann Györgynek és Kolonics Györgynek sem. A tegnapi bronzérem után ma csak a hetedik helyen tudtak beérni az ötszáz méteres kenu döntőjében. A kínai kettős lett az olimpiai bajnok, második helyen a kubaiak, harmadik helyen az oroszok nyertek.

Mindkét kettős indult a tegnapi ezres döntőkön is. Kammerer Zoltán és Storcz Botond tagja volt az aranyérmes kajak négyes csapatnak, Kozmann György és Kolonics György pedig bronzérmet szerzett.

N;
hirdetés