Olimpia 2004

Jól döntött Majoros, hogy nem vonult vissza

2004. 08. 25., 18:27 | Frissítve: 2004. augusztus 25., szerda 20:39

Majoros István olimpiai bajnok birkózó nehezen bírja a bezártságot, ilyenkor elhagyja az edzőtábort, kiszellőzteti a fejét, megiszik néhány pohár sört és másnap folytatja a kemény munkát. Ki az a Majoros István?

Majoros Istvánról már többen lemondtak a számára sikertelenül végződött sydneyi olimpia után, ahol ugyan nem tartották favoritnak, de titkos esélyesnek mindenképpen. Ő viszont noha abban az évben nyerte meg az Európa-bajnokságot, csak a tizenhetedik helyen zárt. Majoros ezek után klubot akart váltani, és példaképével, Sike Andrással kívánt együtt dolgozni, de ebbe nem egyezett bele a kecskeméti klub vezetése.

Másfél év önkéntes száműzetés

Majorosban ezek után igen komolyan megfordult a visszavonulás szándéka, elhagyta az országot, és Franciaországban birkózott. Részint a jobb a megélhetés - itthon az is gondot okozott neki jó párszor, hogy a telefonszámláját befizesse - reményében, részint a felejtés céljából.

Ő azt mondta, hogy rendesen végezte a felkészülést, de azért sejteni lehetett, hogy korántsem azzal a vehemenciával és fanatizmussal készül egyedül, ami korábban annyira jellemezte őt. Aztán másfél évnyi kitérő után hazatért, Kecskeméten szívesen látták, és az olimpia előtt alig több mint egy évvel jelezte: készen áll arra, hogy megszerezze Magyarországnak a kvótát, ami a világbajnokságon Bónának nem sikerült.

Nehezen bírja a bezártságot

Majoros tartotta az ígéretét, és rögtön az első alkalommal, Újvidéken kivívta az olimpiai indulási jogot, tavaly februárban. Ez a siker egyértelműen inspirálta, és az sem zavarta, hogy valamennyi versenyre nyolc kilót kell fogynia.

Nem volt ez másként az olimpia előtt sem. Majoros egyébként nehezen bírja a bezártságot, korábban többször előfordult, hogy edzői csak a hűlt helyét találták az edzőtáborban. Ilyenkor kiszellőztette a fejét - megivott néhány sört -, másnapra feltöltődött, és folytatta a kemény munkát, és az előírt adagoknál rendszerint többet teljesített.

Joggal várták tőle a meglepetést

Athénban nem érkezett különösebben jó formában, bár nagyon magabiztosan nyerte az olimpia előtti egyik utolsó felkészülési versenyt, Varsóban. A szakemberek ezek után tőle várták a meglepetést, és nem is csalódtak benne. A négy közé jutásért legyőzte a kubai világbajnok és a legutóbbi olimpián ezüstérmes Rivast, akiről tudni kell, hogy a mezőny egyik legjobb emelője. Majoros azonban valamennyi próbálkozását kivédte, és az elődöntőben az ukrán Vakulenko sem tudott mit kezdeni vele.

Aztán a döntőben nagyon simán verte a 2002-es világbajnok orosz Mamegyaljevet, és olimpiai bajnoksággal koronázta meg pályafutását. És bizonyította azt is, hogy nem zavarja, ha hátrányba kerül, fordítani is tud.

N;
hirdetés