Olimpia 2004

Meglepetések és csalódások

2004. 08. 31., 14:05 | Frissítve: 2004. augusztus 31., kedd 14:44

Az athéni 144 pontos teljesítmény minden idők 13. legsikeresebb magyar szereplése. Hogy ez ennyi legyen, ahhoz kellettek nagy meglepetések és kellemetlen csalódások is. Az Index ezeknek járt utána.

A magyar olimpiai küldöttség Athénban 8 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzérmet szerezve az éremtábla tizenharmadik helyén végzett. (Amennyiben elkerülte volna a doppingbotrány a mieinket, úgy 10 arany, 6 ezüst, 4 bronzzal, az éremtáblázat 9. helyén zártuk volna a versenyt.) A dobogós helyeken kívül nyolc negyedik, nyolc ötödik és hat hatodik helyezést szereztek a mieink, így 144 ponttal a nem hivatalos nemzetek közötti pontverseny 14. helyén a magyar csapat végzett.

A sportágankénti ponszámok:
Kajak-kenu 39
Vívás 28
Úszás 21
Súlyemelés 11
Atlétika, vízilabda 8
Birkózás, öttusa,
Sportlövészet 7
Kézilabda 5
Evezés 2
Torna 1

Ehhez a teljesítményhez kellettek a meglepetések és a nagy bukások is. Az Index számba vette mindkettőből az öt legjelentősebbet.

Az öt legnagyobb meglepetés:

Majoros István

Az előzetes várakozásokban mindenki Deák Bárdos Mihálytól várta a kiugró eredményt, de minimum érmet. Ennek ellenére nem a 120 kilós négyszeres világbajnoki második, hanem az 55 kg-os Majoros István lett a birkózók "megmentője". A 2000-ben Európa-bajnok birkózó volt az egyetlen, aki túljutott a csoportküzdelmeken, igaz, utána meg sem állt az aranyéremig.

Majoros az egész tornán remekül birkózott, ha hátrányba került sem kezdett el kapkodni. A döntőben pedig egy olyan akció végén vitte be a győztes pontot a 2002-es világbajnok orosz Mamegyaljev ellen, amiért külön megérdemelné az aranyat.

Gyurta Dániel

Gyurtáé amolyan "egerszegis" bemutatkozás volt. Minden idők legjobb magyar úszójához hasonlóan a mindössze tizenöt esztendős úszó is egy fél nap alatt megismertette és maga mellé állította az országot. Az élete második felnőtt versenyén szereplő fiatalember a 200 méteres mellúszás elő-, és középfutamában is remekelt, mindkétszer az első helyen jutott tovább. A döntőben ugyan kikapott a szám világbajnokától, a japán Kitadzsimától, de teljesítménye így is elismerésre méltó.

Nagy Tímea

'96-ban mint toronymagas esélyes érkezett Atlantába, ahol végül csak az ötödik helyet szerezte meg az olimpia műsorán először szereplő női párbajtőr egyéni küzdelmeiben. Négy évvel később már nem Nagyot tartották az esélyesnek, azonban remek teljesítményének köszönhetően mégis az ő nyakába került az aranyérem. Athénba megint inkább csak a csapatban várhattunk tőle kiemelkedőt, végül egyéniben teljesített remekül, megszerezve a magyar küldöttség első, a magyar sport 150. olimpiai aranyérmét.

Ön szerint ki okozta a legkellemesebb meglepetést az olimpián?
 73
 290
 31
 13
 32

Kővágó Zoltán

A Honvéd atlétája magabiztosan jutott a diszkoszvetés tizenkettes fináléjába, majd innen sem okozott neki nagy gondot a nyolc közé kerülni. Mi több, a nyolc között első dobásával (67,04 méterrel) azonnal feljött a harmadik helyre. Ezt a verseny végéig meg is tartotta, és akkor úgy tűnt, ez a dobogó harmadik fokára jó. Fazekas doppingesete miatt azonban Kővágó előlépett ezüstérmessé, a 69,89 méterrel győztes Alekna mögé.

Vajda Attila

A mindössze huszonegy esztendős olimpiai újonc, a kenu egyesek 1000 méteres futamán a nyolcas pályán lapátolt. Erőteljesen kezdett, szinte végig az élmezőnnyel tudott haladni. Vajda féltávnál negyedik volt, majd egy fantasztikus hajrának köszönhetően feljött a harmadik helyre, amit a verseny végéig sikerült megtartania.

Az öt legnagyobb bukás

Doppingesetek

Noha Schmitt Pál az olimpikonok hazaérkezése után úgy ítélte meg, hogy csak a sajtó fújta fel a doppingügyet - mert 217 sportolóból öt, az nem is sok - azért az igencsak elszomorító, hogy a nemzetek közötti versenyt ebben a számban megnyertük. Két súlyemelőnkről (Kecskés, Gyurkovics) egyértelműen bebizonyosodott, hogy tiltott szereket használtak, míg harmadik társuk (Kovács) nem tudta a megfelelő mennyiségű vizeletet előteremteni. Gyurkovicsnak ez az ezüstérmébe került.

Ennél is rosszabbul járt két atlétánk (Fazekas és Annus) akiknek aranyérmükbe került vétségük. Fazekas nem tudott elég vizsgálni való anyagot produkálni, míg Annus ugyan negatív mintát adott le, de az újbóli vizsgálatra nem volt hajlandó, ezért a NOB visszavette tőle érmét. Mindkettejükkel kapcsolatban felmerült, hogy manipulálták a vizsgálatot, így ügyük még nem zárult le.

Női kézilabda

Az előzetes várakozások minimum érmet - titkon aranyat - vártak Mocsai Lajos együttesétől. Azonban az utolsó csoportmeccsen az ukránoktól elszenvedett vereség végzetesnek bizonyult. A folytatásban így nem a verhető spanyolok, hanem a világbajnok franciák vártak Kirsnerékre. Az itt elszenvedett újabb vereség pedig azt eredményezte, hogy a világ jelenlegi legjobb játékosát is soraiban tudó magyar csapat csak az 5-8. helyért mérkőzhetett. Az pedig már a minimum volt, hogy itt sikerült megszerezni az ötödik helyet.

Női vízilabda

Az elmúlt négy évben mindössze egy világversenyen nem végzett a dobogón a Faragó-csapat. Most ismét sikerült ezt elérni, miután a csoportmeccsek során két vereség mellett csak Kanadát verték Stieberék, majd a középdöntőben a későbbi első olaszok ellen is vereség lett a vége. Az ötödik helyért vívott találkozón aztán már senkit nem lepett meg, hogy az oroszok ismét győztek, így maradt a hatodik hely.

Férfi kard-, női párbajtőrcsapat

Nagy Tímea arany- és Nemcsik Zsolt ezüstérme után mindenki bizakodva várta a férfi kard és a női párbajtőr csapatversenyeit. Végül azonban mindkét szám csalódást okozott. A nők első összecsapásukon Kanadától, míg a férfiak az Egyesült Államoktól kaptak ki, így végül mindkét csapatunk csak az ötödik helyen végzett.

Ökölvívás

Az atlantai bajnok Kovács Istvánnal megerősített edzői stáb minimum pontot, de nem titkoltan érmet várt az öt magyar ökölvívótól. Leginkább az olimpia után profinak álló Balzsaytólés a szakvezetés által akár végső győzelemre is esélyesnek tartott Bedák Páltól várta a meglepetést. Végül azonban egy bokszolónk sem tudott a legjobb nyolc közé.

N;
hirdetés