Olimpia 2004

Ezüstérmes lett a férfi párbajtőrcsapat

Franciaország - Magyarország 43-32

2004. 08. 22., 19:56 | Frissítve: 2004. augusztus 22., vasárnap 21:15

Hiába vívott egésznap remekül a magyar férfi párbajtőr csapat, az athéni olimpia utolsó vívódöntőben alulmaradt az örök mumusnak tartott franciákkal szemben.

Az athéni olimpia utolsó vívódöntőjébe a magyar és a francia férfi párbajtőrcsapat került. A mieink a negyeddöntőben az ukránokat nehezen, az elődöntőben az oroszokat magabiztosan verték. A franciák az amerikaiak, és a németek legyőzésével jutottak el a fináléig.

Tekintse meg képeinket!
A döntő első találkozóján Boczkó és Fabrice Jeannet találkozott, asszójuk a francia kétpontos előnyével zárult. A folytatásban, az elődöntőben beálló Kulcsár Krisztián a másik Fabrice, Jerome ellen vívott és egy ponttal alulmaradt, így a gallok három ponttal vezettek.

A harmadik csörtében az egész nap remeklő Kovács Iván rendkívül higgadtan a vívóidőt végig vívta és 8-5-re verte a roppant nagyképűen viselkedő Obry-t. Így három menet után döntetlen volt az állás. J.Jannet és Boczkó "kettőse" döntetlennel zárul, majd Kovács Iván a nap folyamán először tust veszít, igaz csak egy ponttal, így öt párharc után egy pont a magyar csapat hátránya.

Kulcsár és Obry megelégedett egy-egy ponttal, majd Kovács 2-0-ra kikapott J. Jannettől, azaz az utolsó két asszó előtt három ponttal vezetett az ellenfél. Boczkó egy együttes után hatot bekapott és ötöt hozott, azaz a záró asszó előtt mínusz négyből indult Kulcsár F. Jannet ellen.

Az utolsó asszóban Kulcsárnak támadnia kellett, hogy faragjon a hátrányból, a francia azonban remekül kontrázta le a magyar vívó próbálkozásait. A végére a teljesen letört Kulcsár hiába támadott folyamatosan, nem tudott közelebb kerülni. A magyar párbajtőrözők így az 1992-es barcelonai olimpia után ismét ezüstérmes lett.

A végeredmény:
Férfi párbajtőr, csapat, olimpiai bajnok:
Franciaország (Hugues Obry, Fabrice Jeannet, Jerome Jeannet, Eric Boisse)
2. MAGYARORSZÁG (KOVÁCS IVÁN, BOCZKÓ GÁBOR, KULCSÁR KRISZTIÁN, IMRE GÉZA)
3. Németország (Daniel Strigel, Jörg Fiedler, Sven Schmid)
4. Oroszország (Igor Turcsin, Pavel Kolobkov, Szergej Kocsetkov)
5. Ukrajna (Bogdan Nyikisin, Dmitrij Karusenko, Vitalij Osarov,
Makszim Hvoroszt)
6. Egyesült Államok (Soren Thompson, Cody Mattern, Weston Kelsey)
7. Kína
8. Egyiptom

Csalódott magyarok
"Nem tudok örülni, de nem kell vigasztalni sem. Később biztos szép lesz ez az eredmény, de unom már az ezüstöt" - mondta a döntő után a Magyar Rádiónak Kulcsár Krisztián. "Nagyon összeszedtük magunkat, fegyelmezetten vívtunk, de a franciák nagyon jól vívtak. Úgy érzem, kihoztuk a maximumot, nem volt fegyelmezetlenség, odafigyeltünk, egyszerűen jobbak voltak. Idén negyedszer vívtunk velük és negyedszerre kaptunk ki, pedig bíztunk benne most másképp lesz".

Boczkó Gábor úgy érzi még megkell néznie videón a döntőt, hogy értékelni tudja ezt az érmet. "Nem voltunk pontatlanok, idegileg nem tudtunk odafigyelni, pontosabbak voltak és szerencsénk se volt. Lehet, hogy más elégedett lett volna az ezüsttel, de mi nagyon akartuk ez aranyat, így érthető, hogy csalódottak vagyunk." - mondta.

N;
hirdetés