Olimpia 2004

Horogkereszt és ötkarika - Berlin, 1936

2004. 08. 04., 10:57 | Frissítve: 2004. augusztus 10., kedd 16:08

A politika ismét beleavatkozott a sport legnagyobb ünnepébe. A náci Németország által rendezett berlini ötkarikás játékok - a precíz és kiváló szervezés mellett - a német nép és Hitler nagyságát, erejét hivatott bemutatni.

Még mielőtt bármi szélsőséges eszünkbe jutna a NOB-ról, meg kell jegyezni, amikor 1931-ben a német fővárosnak ítélték a rendezés jogát, még Hindenburg volt hatalmon, Hitler pedig a periférián építgette hatalmát. A nácik pártérdeknek tekintették a szervezést, kínosan ügyeltek rá, hogy semmi se zavarja meg a rendezvényeket. Sőt, Hitler tízezer márkát adományozott a súlyos anyagi válságban lévő Coubertinnek. Felajánlották, hogy Németország befejezi a pénzhiány miatt félbemaradt olympiai ásatásokat. Hagyománytiszteletből olimpiai harangot csináltattak, rajta a következő felirattal: "Várom a világ ifjúságát!" az olimpiai lángot az ókori játékok helyszínén, nagyító segítségével gyújtották meg, s egy 3075 fős staféta jutatta el Berlinbe (a futók Magyarországon keresztül vitték a lángot). Berlinből adott először közvetítéseket a televízió, rengeteg technikai újítás (vízalatti-, sínen futó-, csónak- és léghajó-kamera) segítette a közvetítéseket.

Olimpiai bajnok
Arany (10):
atlétika - Kádárné Csák Ibolya (női magasugrás), úszás - Csík Ferenc (100m gyors), vívás - Elek Ilona (női tőr), Kabos Endre (kard), Kard csapat (Berczelly Tibor, Gerevich Aladár, Kabos Endre, Kovács Pál, Rajcsányi László, Rajczy Imre), birkózás - Lőrincz Márton (kf., légsúly), Zombori Ödön (szf., légsúly), Kárpáti Károly (szf., könnyűsúly), ökölvívás - Harangi Imre (könnyűsúly), vízilabda - Bozsi Mihály, Brandi Jenő, Bródy György, Halassy Olivér, Hazai Kálmán, Homonnai Márton, Kutasi György, Molnár István, Németh János, Sárkány Miklós, Tarics Sándor

Ezüstérmes (1):
lövészet - Berzsenyi Ralph (kisöbű puska, fekvő)

Bronzérmes (5):
úszás - 4x200m gyorsváltó (Gróf Ödön, Lengyel Árpád, Abay-Nemes Oszkár, Csík Ferenc) torna - Női csapat (Csillik Margit, Mészáros Gabriella, Nagy Margit, Tóth Judit, Tőrös Olga, Voit Eszter), vívás - Gerevich Aladár (kard), birkózás - Palotás József (kf., középsúly), lovaglás - Platthy József (díjugratás)
Magyar szempontból is a legsikeresebb olimpiának bizonyult (persze, csak az addigiakhoz képest), hiszen tíz aranyéremmel térhettek haza olimpikonjaink. Kardozóink sikerére már senki sem kapta fel a fejét, talán csak az érdekelte a közvéleményt, hogy a rengeteg kiválóság közül ki tudja megnyerni az egyéni versenyt. Nos, ez Berlinben Kabos Endrének sikerült, míg csapatban ismét az ősi ellenfél olaszokat oktattuk a döntőben. Megszületett viszont a magyar sport első női olimpiai aranya.: Csák Ibolya holtverseny után a ráadásban, 162 cm-rel győzött. A hölgyek rögtön megduplázták az aranyak számát - Elek Ilona a verhetetlennek hitt német Helen Mayert győzte le a tőr döntőjében. (Helen Mayert egyébként az Egyesült Államokból édesgették vissza a németek, ugyanis a zsidó vívónő kitelepült a nácik elől. Az olimpia fontossága miatt azonban Hitlerék túltették magukat előítéleteiken, miután azonban nem győzött ismét mennie kellett.)

Óriási meglepetést aratott Csík Ferenc is. A kaposvári fiatalember a legklasszikusabb úszószámban, a 100 méter gyorson diadalmaskodott, maga mögé utasítva a verhetetlennek hitt japánokat. Tovább folytatódott bokszolóink diadalmenete: ezúttal Harangi Imre nyakába akasztottak aranyérmet. Taroltak a birkózók is. Kárpáti Károly és Zombori Ödön a Los Angeles-i ezüst után ezúttal már győzött a szabadfogásúak között, s hogy a másik szakágnak se kelljen szégyenkeznie, Lőrincz Márton is begyűjtött egy aranyat. Ismét nem volt méltó ellenfele vízilabda-válogatottunknak, pedig a németek nagyon fogadkoztak, hogy hazai medencében nem hagyják magukat - kevés sikerrel.

Érmek
1. Németország 38 31 32 101
2. Egyesült Államok 24 21 12 57
3. Magyarország 10 1 5 16
4. Olaszország 9 12 5 26
5. Finnország 8 6 6 20
6. Franciaország 7 6 6 19
7. Svédország 6 5 10 21
8. Japán 6 4 9 19
9. Hollandia 6 4 7 17
10. Ausztria 5 7 5 17

Az olimpia legnagyobb sztárjának ismét egy atléta bizonyult - Hitler nagy bánatára ráadásul amerikai és fekete. Jesse Owens négy bajnoki címmel térhetett haza Berlinből: győzött a 100 és a 200 méteres síkfutásban, távolugrásban, valamint vezéregyénisége volt a 4x100 méteres váltóban szenzációs, 40 másodpercen belüli idővel diadalmaskodó amerikai kvartettnek. (A csúcsot csak húsz év múlva sikerült megdönteni_) Kétnemzetiségű bajnokot avattak maratoni futásban. A hivatalosan kiadványok Japánnak adják az aranyat, pedig Szon Kitei igazából koreai volt (Szon Ki Csung), de Korea akkor már japán megszállás alatt állott.

Olaszország nyerte az ötkarikás futballtornát. Az azzurrik a '34-es és a '38-as világbajnoki címük közt begyűjtötték az akkor második legrangosabb torna aranyát is. Továbbra is verhetetlennek bizonyult az indiai gyeplabda-válogatott, míg evezésben és tornában a hazaiak örülhettek. A német atléták a dobogón előrenyújtott karral üdvözölték a díszpáholyban szemlélődő Führert.

N;
hirdetés