Olimpia 2004

Arany három ezüst után - Tokió, 1964

2004. 08. 04., 10:46 | Frissítve: 2004. augusztus 10., kedd 17:46

Egyfajta jóvátételt jelentett Japán számára, amikor Tokió megkapta az 1964-es ötkarikás játékok rendezési jogát. A japánok el akarták feledtetni a világgal, de elsősorban önmagukkal történelmük legsúlyosabb és legfájóbb vereségét, a második világháborút. Az anyagiakon semmi sem múlhatott, a kormány teljes mellszélességgel a szervezők mellé állt, s vadonatúj létesítmények várták a sportolókat.

Kilencvennégy ország képviselői hallgatták Hirohito császár megnyitóbeszédét, mely új részvételi csúcsot jelentett. A megnyitóünnepségen remekül ötvöződött az ősi japán kultúra a kor technikai vívmányaival, egyszóval az ázsiaiak kitettek magukért. A békét próbálta jelképezni az a pillanat, amikor Josinoro Sakai meggyújtotta az olimpiai lángot a stadionban - a fáklyavivő 1945. Augusztus 6-ám született Hirosima mellett, abban az órában, amikor a városra ledobták az atombombát.

Az atlétikai számok viszik ismét a prímet. A magyaroknak ezúttal is a dobószámokban megy igazán: Kulcsár Gergely az utolsó sorozatig vezet gerelyhajításban, ekkor azonban a finn Nevala elékerül. Megismételte római ezüstjét Zsivótzky Gyula is kalapácsvetésben, s bronzérmet vehetett át a súlylökő-döntő után Varjú Vilmos. A legnagyobb szenzáció azonban újra egy afrikai futó nevéhez fűződött: Abebe Bikila, a mezítlábas futó ismét diadalmaskodott maratoni futásban.

Magyar érmesek:
Aranyérem (9): lövészet - Hammerl László, kisöbü puska fekvő, birkózás - Kozma István, kf. nehézsúly, Polyák Imre, pehelysúly, vívás - Pézsa Tibor, kard, Ujlakyné Rejtő Ildikó, női tőr, labdarúgó csapat: Bene Ferenc, Csernai Tibor, Farkas János, Gelei József, Ihász Kálmán, Katosa Sándor, Komora Imre, Nógrádi Ferenc, Novák Dezső, Orbán Árpád, Palotai Károly, Szentmihályi Antal, Szepesi Gusztáv, Varga Zoltán, vízilabda - Ambrus Miklós, Bodnár András, Boros Ottó, Dömötör Zoltán, Felkai Lészlüó, Gyarmati Dezső, Kanizsa Tivadar, Kárpáti György, Konrád János, Mayer Mihály, Pócsik Dénes, Rusorán Péter, vívás - párbajtőrcsapat: Bárány Árpád, Gábor Tamás, Kausz István, Kulcsár Győző, Nemere Zoltán, női tőrcsapat: Földessyné Marosi Paula, Juhász Katalin, Mendelényiné Ágoston Judit, Sákovicsné Dömölky Lídia, Ujlakyné Rejtő Ildikó
Ezüstérem (7): súlyemelés - Földi Imre, légsúly, Tóth Géza, középsúly, kajak-kenu - Hesz Mihály, kajak ezer, atlétika - Kulcsár Gergely, gerelyhajítás, Rudasné Antal Márta, gerelyhajítás, Zsivótzky Gyula, kalapácsvetés torna - Makray Katalin, felemás korlát
Bronzérem (5): lövészet - Hammerl László, kisöbü puska összetett, torna - Jánosiné Ducza Anikó, atlétika - Varjú Vilmos, súlylökés, súlyemelés - Veres Győző, középsúly, öttusa-csapat: Nagy Imre, Török Ferenc, Török Ottó

A "fekete földrész" atlétái Tokióban még csak megszorongatni tudták az atlétikai nagyhatalmak versenyzőit, de teljesítményük - például a kenyai Kiprugut 800-as bronza - már előrevetítette, a következő olimpiáktól nehéz lesz megverni őket. Tízpróbában a németek leiskolázták a világot: Willi Holdorf arany-, Hans-Joachim Walde pedig bronzérmet szerzett. A nőknél sorra megdőltek a világcsúcsok, s bár a mieinknek nem ez sikerült, Rudasné Antal Mária ezüstérmes lett gerelyhajításban.

Az úszóknál az ausztrál Dawn Fraser történelmet ír: Melbourne és Róma után harmadszor is megnyeri a 100 gyorsot. Utána örömében éjjel átúszta a császári palota csatornáját és elcsent egy japán zászlót. Tettét bírái nem fogták fel ilyen könnyedén, minden idők legeredményesebb úszónőjét tíz évre eltiltották a versenyzéstől. A versenyek legeredményesebb címét az amerikai Don Schollander érdemelte ki négy bajnoki címével. Sikeresen szerepelt a medencében vízilabda-válogatottunk is, miután 1956 után ismét felállhatott a dobogó legmagasabb fokára. A szovjetek elleni mérkőzés Szepesi György közvetítésében lett legendás: a "Lőj...Lőj...Lőj...Dömötör , Lőj!" kiáltás fogalommá lett a szakmában.

A tornaversenyek is meghozták a maguk történelmi aranyát: Larissza Latinyina Tokióban talajon szerzi meg kilencedik bajnoki címét. A később tévétornából ismertté vált Makray Kati felemás korláton ezüstöt, míg Ducza Anikó műszabadgyakorlatban bronzot hozhatott haza. A férfiaknál hosszú idő után végre megszületik a japánok bajnoksága: Endo Jukio egyéni összetettben, korláton és csapatban is nyerni tud. Ez sem vigasztalja azonban a házigazdákat, ugyanis a holland Geesink legyőzi Kaminagát a cselgáncsozók abszolút kategóriájának fináléjában.

Érmek
1. Egyesült Államok 33 26 28 87
2. Szovjetunió 30 31 35 96
3. Japán 16 5 8 29
4. Németország 10 21 19 50
5. Olaszország 10 10 7 27
6. Magyarország 10 7 5 22
7. Lengyelország 7 6 10 23
8. Ausztrália 6 2 10 18
9. Csehszlovákia 5 6 3 14
10. Nagy-Britannia 4 12 2 18

Megszakadt viszont kardcsapatunk hegemóniája, de egyéniben Pézsa Tibor még begyűjti az "örökkön" nekünk járó aranyat. A nők tőrdöntőjében Rejtő Ildikó a harmadik helyen zár. A csapatdöntő után azonban örülhet, hiszen hármas holtverseny utáni szétvívásban Magyarország győz. Nem akartak lemaradni mögöttük a férfi párbajtőrözők sem, s meglepetésre 9:3-ra győznek a döntőben Olaszország ellen. S végre sikerül Polyák Imrének is begyűjtenie azt a fránya aranyat. Helsinki, Melbourne és Róma birkózóezüstje után harminchét évesen a szovjet Rurua ellen győzni tud. Egy kiváló sportoló pályája befejeződik, egy másiké csak most kezdődik. A nehézsúly koronázatlan királya Tokióban Kozma István, alias Pici. A hatalmas termetű kötöttfogású klasszis mindent tudott a sportágról, technikásabb volt egy könnyűsúlyúnál.

Meglepetés győzelmet aratott kisöbű sportpuskában Hammerl László, aki csak kisebb csalások árán jutott ki Japánba, ugyanis nem sikerült szintet lőnie. Lesz, ami lesz alapon bekerült a csapatba, s bajnoki címével igazolta a döntést. Nem volt kétséges viszont öttusázóink részvétele, akik csapatban a harmadik helyen zártak. Török Ferenc azonban egyéniben többre vágyott, s meg is nyerte a versenyt. A legpechesebb sportoló cím biztosan Földi Imrét illette volna. A magyar súlyemelő hiába emelt világcsúcsot, nehezebb testsúllyal csak a második helyen végzett szovjet ellenfele mögött. Nem akadt viszont ellenfele labdarúgóinknak, akik Helsinki után másodszor diadalmaskodtak a legnépszerűbb sportágban.

N;
hirdetés