Olimpia 2004

Tripláztak a focisták - Mexikóváros, 1968

2004. 08. 04., 11:01 | Frissítve: 2004. augusztus 10., kedd 16:56

Nagy vita előzte meg a mexikóvárosi játékokat. A NOB vezetői orvosok bevonásával azon tanakodtak, vajon a 2000 méter feletti magasság és a ritka levegő nem árt-e az egészségnek.

Ha az eredményeken végigtekintünk, a válasz egyértelműen: nem. Csak atlétikában 48 világcsúcs született, hogy milyen testi igénybevételek árán, most ne firtassuk. Az első történelmi esemény azonban már a megnyitóünnepségen megszületett: Enriqueta Basilio Sotelo személyében nő gyújtotta meg az olimpiai lángot a stadionban. Az országok bevonulásánál pedig először fordult elő, hogy a két Németország külön csapattal indult. De vissza a sportok királynőjéhez.

A ritka levegő jó hatással volt az eredményekre, így fordulhatott elő, hogy 100 méteren tíz (9.9 - Jim Hines, Egyesült Államok), kétszázon pedig 20 másodpercen belüli idővel (19.8 - Tommie Smith, USA) győztek a férfiaknál. Utóbbi kisebb botrányt kavart az eredményhirdetésnél, ugyanis fekete kesztyűs kezét ökölbe szorítva és a magasba nyújtva hallgatta az amerikai himnuszt. Smith ugyanis tagja volt a Black Power nevű mozgalomnak, mely a feketék egyenjogúságáért küzdött az USA-ban, s így akarta felhívni a mozgalomra a figyelmet. Pedig elég lett volna, ha megmutatja a döntő résztvevőinek listáját, ahol minden induló fekete volt.

Olimpiai bajnokok
Aranyérmes (10):
atlétika - Zsivótzky Gyula (kalapácsvetés), Németh Angéla (női gerelyhajítás), vívás - Kulcsár Győző (párbajtőr), Párbajtőr csapat (B. Nagy Pál, Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Nemere Zoltán, Schmitt Pál), birkózás - Varga János (kf., légsúly), Kozma István (kf., nehézsúly), öttusa - Csapat (Balczó András, Móna István, Török Ferenc), k-k - Hesz Mihály (K-I 1000m), Tatai Tibor (C-I 1000m), futball - Básti István, Dunai Antal, Dunai Lajos, Fatér Károly, Fazekas László, Juhász István, Keglovich László, Kocsis Lajos, Menczel Iván, Nagy László, Noskó Ernő, Novák Dezső, Szűcs Lajos, Páncsics Miklós, Sárközi István, Szalai Miklós, Szarka Zoltán

Ezüstérmes (10):
atlétika - Kiss Antal (50km gyaloglás), vívás - Kamuti Jenő (tőr), Női tőr csapat (Bóbis Ildikó, Dömölky Lídia, Gulácsy Mária, Marosi Paula, Rejtő Ildikó), súlyemelés - Földi Imre (légsúly), öttusa - Balczó András, lövészet - Hammerl László (kisöbű puska, fekvő), k-k - K-II 1000m (Giczi Csaba, Timár István), C-II 1000m (Petrikovics Gyula, Wichmann Tamás), Női K-II 500m (Pfeffer Anna, Rozsnyói Katalin), evezés - Kormányos nélküli négyes (Csermely József, melis Antal, Melis Zoltán, Sarlós György)

Bronzérmes (12):
atlétika - Kulcsár Gergely (gerelyhajítás), Lovász Lázár (kalapácsvetés), Kontsek Jolán (női diszkoszvetés), Kovács Annamária (női ötpróba), vívás - Pézsa Tibor (kard), Rejtő Ildikó (női tőr), Kard csapat (Bakonyi Péter, Kalmár János, Kovács Tamás, Meszéna Miklós, Pézsa Tibor), birkózás - Csatári József (szf., félnehézsúly), Bajkó Károly (kf., váltósúly), súlyemelés - Bakos Károly (váltósúly), k-k - K-IV 1000m (Csizmadia István, Giczi Csaba, Szöllősi Imre, Timár István), vízilabda - Bodnár András, Dömötör Zoltán, Felkai László, Konrád Ferenc, Konrád János, Mayer Mihály, Molnár Endre, Pócsik Dénes, Sárosi László, Steinmetz János, ifj. Szívós István

Eredményeikkel döbbentették meg a világot az afrikaiak, akik már Tokióban jelezték, a hosszabb távokon hosszú távon kell számolni velük. Tízezer méteren a kenyai Naftali Temu diadalmaskodott, megszerezve ezzel országa első olimpiai aranyát. Társai rögtön meg is négyszerezték a bajnoki címek számát, hiszen Keino 1500-on, Kiprugut 800-on, míg Biwott 3000 akadályon lett aranyérmes. Ha hozzávesszük, hogy ötezren a tunéziai Gamudi, míg a maratonin az etióp Wolde győzött látható, hogy a fekete kontinens tarolt Mexikóban.

Jót tett a magaslat a távolugróknak is: Bob Beamon fantasztikus, huszonhárom éven át megdönthetetlen világcsúcsot ugrott (890 cm), míg magasugrásban az új technikát bevezető Fosbury győzött. Hátrafelé ugró technikáját eleinte megmosolyogta a nagyérdemű, az olimpia után viszont minden magasugró átállt erre az új módszerre. Sorozatban negyedszer győzött diszkoszvetésben Al Oerter, míg gerelyhajításban Kulcsár Gergelyt kísértette a múlt: az utolsó sorozatig vezetett, végül harmadik lett. Nem úgy Zsivótzky Gyula, aki két ezüst után végre felállhatott a dobogó tetejére is a kalapácsvetők döntője után. A harmadik helyen is egy magyar, Lovász Lázár végzett. Kitettek magukért a magyar nők is: Németh Angéla gerelyhajításban szerzett bajnoki címet, mellette Kontsek Jolán diszkoszban, és Kovács Annamária ötpróbában lett bronzérmes.

A női torna Vera Cáslavskáról szólt. A csehszlovák tornásznő minden számban aranyérmes lett, de nem volt felhőtlenül boldog, hiszen a "baráti országok" éppen akkor tiporták el a prágai forradalmat - Cáslavská győzelmeit népének ajánlotta. Hasonló bravúrra készült Szavao Kato is a férfiaknál, a japán tornász azonban az egyéni összetett és a csapatarany után megsérült, így a szerenkénti döntőkben már csak helyezésekre volt képes. Úszásban mindenki aranyakat várt Mark Spitz-től, az amerikai csodaúszó azonban csak csapatban tudott nyerni.

Már megszokottá vált, hogy az ökölvívó tornán későbbi világhírű profik mutatják meg magukat a menedzsereknek. Így volt ez Mexikóban is, ahol a nehézsúlyban egy bizonyos George Foreman diadalmaskodott. Ismét nem sikerült viszont ugyanez Földi Imrének. A valaha élt egyik legjobb súlyemelő megint csak nagyobb testsúlyával szorult a második helyre. Nem voltak ilyen gondjai viszont Kozma Istvánnak, a nehézsúly 150 kilós Picije félkézzel (Mexikóban műtötték az egyik ujját) intézte el a mezőnyt, s védte meg tokiói címét. Hogy ne érezze egykének magát, arról Varga János gondoskodott, aki szintén bajnok lett kötöttfogásban.

Érmek
1. Egyesült Államok 45 27 34 106
2. Szovjetunió 29 32 30 91
3. Japán 11 7 7 25
4. Magyarország 10 10 12 32
5. NDK 9 9 7 25
6. Franciaország 7 3 5 15
7. Csehszlovákia 7 2 4 13
8. NSZK 5 10 10 25
9. Auzstrália 5 7 5 17
10. Nagy-Britannia 5 5 3 13

Dupláztak kajak-kenusaink is. Hesz Mihály már egy évvel korábban megígérte, győzni fog kajak ezren, s ezt be is tartotta. Tatai Tibor kenu egyes, ezer méteres bajnoki címe viszont még a szakembereket is meglepte. Evezőseink is kitettek magukért, a kormányos nélküli négyes ezüstérmes lett.

Habár a kardozók ezúttal arany nélkül maradtak (ez nem fordult elő 1908 óta), a párbajtőrözők átvették szerepüket, Kulcsár Győző egyéniben és csapatban is arannyal térhetett haza. Remekeltek öttusázóink is, akik visszahódították Tokióban elveszetett bajnoki címüket. Kétszer is világszenzációval szolgált labdarúgó-válogatottunk. Először, amikor Varga Zoltán disszidált, azaz megszökött a csapat szállásáról, majd amikor harmadszor is megnyerték az ötkarikás tornát. A siker értékét csak kevéssé csökkenti, hogy a bolgárok ellen 4:1-re megnyert döntőben a játékvezető négy játékost is kiállított az ellenféltől.

N;
hirdetés