Olimpia 2004

A shownak folytatódnia kell!- München, 1972

2004. 08. 04., 10:43 | Frissítve: 2004. augusztus 10., kedd 17:40

Rekordlétszám, 122 ország sportolói vonultak fel a színpompás megnyitóünnepségen a bajor fővárosban. Nem lehettek azonban köztük a rhodesiai versenyzők, ugyanis a többi afrikai ország bojkottal fenyegetőzött részvételük esetén.

A gyarmati állapotból éppen csak magához tért kelet-afrikai országban a fehér kisebbség uralma ellen tiltakoztak a fekete kontinens országai. Ez volt az első alkalom, hogy meghívást kapott ország nem indulhatott. A németek azonban könnyedén átléptek az ügyön, ami nem csoda, ha figyelembe vesszük az ötkarikás játékok 1972 millió márkás költségvetését. A versenyek egyik fénypontjának ismét az atlétika bizonyult, noha az eredmények elmaradtak a mexikói magaslatnak köszönhető világcsúcszuhatagtól.

Európai futók tudtak duplázni a sprintszámokban, s ez még soha nem fordult elő korábban. A férfiaknál a szovjet Valerij Borzov, a nőknél a német Renate Stecher győzött 100 és 200 méteren. Óriási meglepetésre vereséget szenvedett az 1500-as címvédő, a kenyai Keino - a finn Vasala a csodafutó Nurmi emlékeztetve győzte le az afrikait. Honfitársa, Viren pedig az öt- és tízezer méter bajnoki címét söpörte be. Az általa diktált iramra jellemző, hogy a mexikói 5000-es bajnok, a tunéziai Gammudi tízezren feladta a versenyt. A már említett Keino renoméját megvédendő elindult 3000 akadályon, s bár ugrótechnikája még finomításra szorult (minden akadályon átesett, s alig bírt kimászni a vizesárokból), besöpörte újabb aranyát. A legnagyobb meglepetést azonban egy ugandai futó, John Akii Bua okozta. A 42 testvérrel bíró gátas négyszázon leiskolázta a mezőnyt, majd közvetlenül a díjkiosztó ünnepség után hazautazott - nősülni. Ismét botrányt okoztak az amerikai fekete futók. Vince Matthews és Wayne Collett a 400 méter eredményhirdetésénél Black Power-tüntetést rendezett (lásd: Mexikó), mire az amerikai váltót kizárták a 4x400-as döntőből.

Olimpiai bajnokok
Aranyémesek (6):
vívás - Fenyvesi Csaba dr. (párbajtőr), Párbajtőr csapat (Erdős Sándor, Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Osztrics István, Schmitt Pál), birkózás - Hegedűs Csaba (kf., 82 kg), súlyemelés - Földi Imre (légsúly), ökölvívás - Gedó György (papírsúly), öttusa - Balczó András

Ezüstérmes (13):
úszás - Gyarmati Andrea (női 100m hát), vívás - Kamuti Jenő (tőr), Marót Péter (kard), Bóbis Ildikó (női tőr), Női tőr csapat ( Bóbis Ildikó, Rejtő Ildikó, Rónay Ildikó, Szolnoki Mária, Tordasi Ildikó), súlyemelés - Szűcs Lajos (lepkesúly), ökölvívás - Orbán László (könnyűsúly), Kajdi János (váltósúly), öttusa - Csapat (Bakó Pál, Balczó András, Villányi Zsigmond), k-k - K-II 1000m (Deme József, Rátkai János), Wichmann Tamás (C-I 1000m), futball - Bálint László, Branikovits László, Dunai Antal, Dunai Ede, Géczi István, Juhász Péter, Kocsis Lajos, Kovács József, Kozma Mihály, Kű Lajos, Páncsics Miklós, Rothermel Ádám, Szűcs Lajos, Tóth Kálmán, Váradi Béla, Vépi Péter, Vidáts Csaba, vízilabda - Bodnár András, Cservenyák Tibor, Faragó Tamás, Görgényi István, Kásás Zoltán, Konrád Ferenc, Magos István, Molnár Endre, Pócsik Dénes, Sárosi László, ifj. Szívós István

Bronzérmes (16):
úszás - Gyarmati Andrea (női 100m pillangó), Hargitay András (400m vegyes), torna - Női csapat (Békési Ilona, Császár Mónika, Kelemen Márta, Kéry Anikó, Medveczky Krisztina, Nagy Zsuzsanna), vívás - Kulcsár Győző (párbajtőr), Kard csapat - (Bakonyi Péter, Gerevich Pál, Kovács Tamás, Marót Péter, Pézsa Tibor), birkózás - Klinga László (szf., 57 kg), Bajkó Károly (szf., 90 kg), Csatári József (szf., 100 kg), Kiss Ferenc (kf., 100 kg), súlyemelés - Holczreiter Sándor (lepkesúly), Benedek János (pehelysúly), Horváth György (középsúly), ökölvívás - Botos András (pehelysúly), lövészet - Pap Lajos (nagyöbű sportpuska), k-k - Csapó Géza (K-I 1000m), Pfeffer Anna (női K-I 500m)

Nem ez volt azonban a legmegrázóbb esemény Münchenben. Szeptember ötödikén hajnalban öt palesztin terrorista, a Fekete Szeptember nevű terrorszervezet tagjai behatoltak az olimpiai faluba, s túszul ejtettek több izraeli sportolót. Majd' egy napos alkudozás után a reptéren rohanták meg őket a kommandósok, s kiszabadították a sportolókat. Már akit még ki lehetett. Kilenc tússzal ugyanis végeztek a palesztinok. A NOB vezérkar hosszas tanácskozás után úgy döntött, nem szakítják félbe a versenyeket. Ekkor hangzottak el Avery Brundage NOB-elnök híressé vált szavai: "A shownak folytatódnia kell!"

Az események azonban teljesen megváltoztatták a játékok hangulatát. Az úszóversenyek legnagyobb sztárja, az amerikai Mark Spitz például csak testőr kíséretében mert ettől kezdve bárhol is megjelenni, lévén maga is zsidó származású volt. Ez sem akadályozta azonban meg, hogy hét aranyérmet nyerjen, s mindegyiket világcsúccsal. Spitz, aki Mexikóban kissé beégett, ugyanis egyéni számban nem tudott győzni, most kárpótolta magát: győzött 100 és 200 gyorson, 100 és 200 pillangón, és aranyérmet vehetett át a 4x100-as vegyes-, valamint a 4x100-as és 4x200-as gyorsváltó tagjaként. Hét bajnoki címével kissé elhomályosította a gyengébbik nem klasszisának, az ausztrál Shane Gouldnak három aranyát (200 és 400 gyors, 200 mell).

A tornaversenyek hősének ismét egy hölgy bizonyult: a szovjet Olga Korbut három arannyal és egy ezüsttel térhetett haza. A férfiaknál megvédte összetett bajnoki címét a japán Szavao Kato. A versenyek legnagyobb meglepetését is a szovjetek okozták, miután a férfi kosárlabda-döntőben Bjelov duplájával (egy másodperccel a vége előtt dobta) legyőzték az addig verhetetlennek hitt amerikaiakat (51:50).

A mieink ismét jól szerepeltek. Bár kardozóink ismét nem tudtak győzni, a vívóaranyak most sem maradtak el, köszönhetően a párbajtőr-csapatnak és Fenyvesi Csabának, aki az egyénit is megnyerte. Majdnem sikerült ugyanez Kamuti Jenőnek a tőrözők közt, de végül a döntőben kikapott, így maradt az ezüst. Harmincnégy évesen ért a csúcsra Balczó András, az öttusakirály. A futás előtt 25 másodperces hátrányban volt legnagyobb ellenfelével, a szovjet Onyiscsenkóval szemben, de hatalmas hajrával a dobogó tetejéig futott. Szintén megszerezte rég óhajtott aranyát Földi Imre is. Az előző két olimpián csak nagyobb testsúlyával vesztő tatabányai súlyemelő negyedik olimpiáján végre nyerni tudott.

Érmek
1. Szovjetunió 50 27 22 99
2. Egyesült Államok 33 31 30 93
3. NDK 20 23 23 66
4. NSZK 13 11 16 40
5. Japán 13 8 8 29
6. Ausztrália 8 7 2 17
7. Lengyelország 7 5 2 14
8. Magyarország 6 13 16 35
9. Bulgária 6 10 5 21
10. Olaszország 5 3 10 18

Sokan már előre odaadták az aranyat hegedűs Csabának, becenevén a Tuskirálynak, aki nem is okozott csalódást. Hegedűs aranya a magyar sport századik olimpiai bajnoki címe volt. Folytatódott a magyar boksz sikertörténete is: ezúttal Gedó György iskolázta le a teljes mezőnyt. Érték azonban kellemetlen meglepetések is a mieinket: ezüstéremmel volt kénytelen hazatérni két biztos esélyes: a kenus Wichmann Tamás és a pillangózó Gyarmati Andrea. S akkor még nem beszéltünk az országos felzúdulásról, mely futballistáink bronzát kísérte_

N;
hirdetés