Olimpia 2004

Újra együtt az olimpiai család- Barcelona 1992

2004. 08. 04., 11:07 | Frissítve: 2004. augusztus 10., kedd 17:01

A szocialista rendszer bukása után először rendeztek olimpiai játékokat. Bojkott már nem zavarta a lebonyolítást, csupán Jugoszlávia nem lehetett jelen az ENSZ szankciók miatt. A magyar csapat, Helsinki után, a második legeredményesebb szereplését könyvelhette el.

A kilencvenes évek Spanyolország nagy évtizede volt. Amerika felfedezésének ötszázadik évfordulóján Sevilla világkiállítást, Barcelona pedig olimpiát rendezett. A katalánok nagyszerű rendezőnek bizonyultak, Juan Antonio Samaranch a NOB elnöke nem kevés honfiúi büszkeséggel jelentette ki a játék befejeztével, hogy a barcelonai volt minden idők legjobb olimpiai rendezése. A játékok remek hangulatban zajlottak, több kiemelkedő eredmény született.

A magyar úszóválogatott nagyszerű teljesítményt nyújtva öt aranyérmet szerzett. Széchy Tamás -akit edzői zsenialitása miatt úszópápakén tisztelt a világ- tanítványa Darnyi Tamás új világcsúcssal elsőként csapott célba 400 és 200 vegyesen egyaránt.

Egerszegi Krisztina
begyűjtött három aranyérmet
Kiss László - a másik tréneróriás- tanítványa Egerszegi Krisztina nem csak az olimpia, hanem a magyar női úszósport legnagyobb alakjává vált. Három aranyat gyűjtött be kettőt a hátúszásban, egyet pedig óriási küzdelem után négyszáz vegyesen. A férfiaknál a FÁK-országok versenyzői taroltak Popov és Szadovij révén valamennyi gyorsúszóaranyat begyűjtötték. Alig távoztak a sport porondjáról a sokat vitatott NDK-beliek, az erősen doppinggyanús kínaiak leptek el az uszodát, és tették irreálissá a versenyeket.

Öröm volt magyarnak lenni a birkózócsarnokban. A mieink számára tradicionális sportágban két aranynak is tapsolhattunk. Repka Attila 68 kilogrammban diadalmaskodott, míg Farkas Péter a nyolcvankét kilogrammosok versenyét nyerte meg. Amikor a dobogó tetején állva jóízűen beleharapott az aranyérembe -megvizsgálva valódiságát- egy ország zárta szívébe a bohém fiút.

Kovács Antal
a meglepetésember
Igazi magyar sportág lett az eddig főként az ázsiaiak által uralt cselgáncs. Egy alig húsz éves paksi fiatalember nevét gyorsan megtanulták a judosok. Kovács Antal az ismeretlenség homályából kilépve lett első helyezett a 95 kilogrammosok küzdelmében. "Atom Anti" egy év múlva a világbajnoki címet is megszerezte. Hajtós Bertalan csak bírói döntéssel maradt alul japán ellenfelével szemben, és szerzett ezüstérmet. A magyar aranycsapat további két érmét Csák József (ezüst) és Csősz Imre (bronz) szerezte.

Olimpiai bajnokok
Aranyémesek (11):
úszás - Darnyi Tamás (200m vegyes), Darnyi Tamás (400m vegyes), Egerszegi Krisztina (női 100m hát), Egerszegi Krisztina (női 200m hát), Egerszegi Krisztina (női 400m vegyes), torna - Ónodi Henrietta (női ugrás), vívás - Szabó Bence (kard), birkózás - Repka Attila (kf., 68 kg), Farkas Péter (kf., 82 kg), cselgáncs - Kovács Antal (95 kg), k-k - Női K-IV 500m (Czigány Kinga, Dónusz Éva, Kőbán Rita, Mészáros Erika)

Ezüstérmes (12):
úszás - Rózsa Norbert (100m mell), Rózsa Norbert (200m mell), Szabó Tünde (női 100m hát), torna - Ónodi Henrietta (női talaj), vívás - Párbajtőr csapat (Hegedűs Ferenc, Kolczonay Ernő, Kovács Iván, Kulcsár Krisztián, Totola Gábor), Kard csapat (Abay Péter, Bujdosó Imre, Köves Csaba, Nébald György, Szabó Bence), cselgáncs - Csák József (65 kg), Hajtós Bertalan (71 kg), öttusa - Mizsér Attila, k-k - Gyulay Zsolt (K-I 500m), K-IV 1000m (Ábrahám Attila, Csipes Ferenc, Gyulay Zsolt, Fidel László), Kőbán Rita (női K-I 500m)

Bronzérmes (7):
úszás - Czene Attila (200m vegyes), cselgáncs - Csősz Imre (+95 kg), ökölvívás - Kovács István (51 kg), Mizsei György (71 kg), Béres Zoltán (81 kg), k-k - Zala György (C-I 1000m), Női K-II 500m (Dónusz Éva, Kőbán Rita)

Tornában a FÁK-színekben versenyző Vitalij Scserbo tarolt, hat aranyérem boldog tulajdonosa lett. A nők versenyében Ónodi Henriettáért izgulhattunk. A békéscsabai lány az ugrás fináléjában másodikként került sorra, kiválóan sikerült második ugrásának köszönhetően az élre került, csupán a román Milosovici kapott hasonlóan magas pontszámot, így holtversenyben győzött.

Szabó Bence a vívóversenyeken magabiztosan aratott győzelmet a kard egyéni döntőjében. Az olasz Marco Marint mindkét csörtében valósággal leiskolázta. A tőr és a párbajtőr egyéni olimpiai bajnoki címét a franciák szerezték meg Omnes és Srecki révén, a női tőr aranyai pedig Itáliába kerültek Trillini vezetésével.

Atlétikában az amerikai sprinterek nagy fölényét csupán az angol Linford Christie törte meg, száz méteren az ő nyakába akasztották a legfényesebb olimpiai medált. A női versenyek szenzációját jelentette, hogy először sikerült arab- afrikai hölgynek nyernie, Boulmerka 1500-on futott át elsőként a célvonalon, és szerzett bajnoki címet Algériának. 100-on az amerikai Gail Devers, 200-on honfitársa Torrence lett első helyezett.

Csalódást okoztak pólósaink. Pedig nagy volt a fogadkozás, hogy húsz évvel a montreáli sikert követően ismételünk. Végül a kudarcnak számító ötödik helyen zártunk, a bajnoki címet Olaszország szerezte meg.

Érmek
1. FÁK 45 38 29 112
2. Egyesült Államok 37 34 37 108
3. Németország 33 21 28 82
4. Kína 16 22 16 54
5. Kuba 14 6 11 31
6. Spanyolország 13 7 2 22
7. Koreai Köztársaság 12 5 12 29
8. Magyarország 11 12 7 30
9. Franciaország 8 5 16 29
10. Ausztrália 7 9 11 27

A házigazdáknak is volt miért örülniük. Labdarúgó-válogatottjuk a Kiko, Alfonso csatársorral 2-1-re verték Lengyelországot. Fernand Chaco 1500 méteren aratott hajrágyőzelme után valóságos fiesztát rendeztek a nézők az olimpiai stadionban. Vitorlázásban további elsőséget szereztek.

A legnagyobb érdeklődést az amerikai profi kosarasok játékát kísérte. Magic Johnson, Jordan és Bird nevével fémjelzett Dream Team könnyed játékkal győzött.

Tizenegyedik aranyunkat a kajakos lányok szerezték meg. A Mészáros, Donusz, Czigány, Kőbán négyes a verhetetlennek hitt, a Birgit Fischer-Shmidt által vezérelt német hajót előzte meg.

N;
hirdetés