Olimpia 2004

'Athén jó olimpiát fog rendezni'

Az ATHOC magyar tagja, Vajda László bizakodó

2004. 05. 07., 13:32 | Frissítve: 2004. május 07., péntek 17:06

A versenyhelyszínek elkészülnek, az infrastruktúra bizonyos részeivel már lesznek problémák - állítja Vajda László, az athéni olimpia szervezőbizottságának magyar tagja. A nemzeti szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős sportvezető szerint mivel az eddigi problémák miatt alacsonyak az elvárások a görögökkel szemben, kellemes csalódás lesz az augusztusi lét hét. A Sydneyben is közreműködő Vajda László az Indexnek elmondta, az igazi kihívás az lenne számára, ha Budapesten vehetne részt az olimpia szervezésében.

Az olimpiai rendezés elnyerése után Athénban évekig nem történt semmi, ezt a csúszást szenvedi meg most a görög főváros - állítja a nyári játékok szervezőbizottságának (ATHOC) magyar munkatársa, Vajda László. A Magyar Olimpiai Bizottság korábbi nemzetközi titkára jelenleg a nemzeti szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős részleg vezetője.

A helyszínek elkészülnek

Vajda László,
az ATHOC magyar munkatársa
A politikai csatározások végigkísérik az előkészületeket, hiszen már a kezdet kezdetén, a rendezés elnyerésekor elbocsátották a pályázatot előkészítő csapatot, és annak vezetőjét Gianna Angelopulosz Diaszkalakit. A sportvezető aztán visszatért az ATHOC élére, és gyakorlatilag akkor indult meg az érdemi munka.

A helyszínek elkészülnek a versenyek kezdetére, szögezi le Vajda, de hozzáteszi, vannak komoly lemaradások - igaz ezek is politikai döntések eredményeképpen - például a Pireuszban épülő Karaiszkaki-stadionnál és az Olimpiai Stadionnál.

Az infrastruktúrával gond lehet

A megnyitó és a záróünnepségnek is helyet adó aréna sok aggodalmat okozó befedése a magyar sportdiplomata szerint elkészül az augusztusi rajtra, a maratoni útvonallal azonban vannak komoly problémák. "A másik, hosszabb út le lesz zárva a verseny idejére, az atléták, rendezők és a sajtó eljutása gördülékeny lesz. A nézők közlekedésével már lehet, hogy gond lesz" - festette le a helyzetet a szervezőbizottság magyar tagja.

A nem szorosan az olimpiához kötődő, de betervezett infrastruktúra egy része nem fog elkészülni az elkövetkező négy hónapban, így Vajda szerint az Athén tengerparti kerületeibe - és az itt található játékhelyszínekre - vezető villamospálya befejezése sem garantált. A közlekedéssel mégsem lesz gond, állítja, mivel százötven kilométernyi olimpiai sávot alakítanak ki az utakon. Sydneyben ennek a töredéke állt rendelkezésre, és az itt közlekedők - a versenyzők, kísérőik és a szervezők mellett a sajtó, sőt a nézőket szállító buszok is - elsőbbséget élveznek majd. A jeggyel rendelkező szurkolók egyébként az úgynevezett "szállítási kapuk"-ra eljutva felszállhatnak majd a minibuszokra, amelyek egyenesen a helyszínekre viszik őket. "Aki maga vág neki az útnak, az ne számítson semmi jóra", teszi hozzá.

Vajda úgy véli, az athéniak szabályokat nem ismerő mentalitásával sem lesz gond abban a két hétben, mert az egyébként nagyvonalú rendőrök rendkívül szigorúak lesznek. "Utána azonban visszaáll a megszokott 'rend'. Ez nem kétséges" - véli.

Természetes, hogy nincsenek fák

#alt# A városban mindenhol építkeznek, az ATHOC azonban a munkálatokban nem vesz részt, csak az úgynevezett "overlay"-ért, vagyis a helyszínek olimpiára alkalmassá tételéért felel. "Ez frusztráló" - mondja a 2000-es olimpia előkészítésében is részt vevő Vajda, aki úgy véli, Sydneyhez képest szervezetileg nincsenek lemaradásban, az építkezésekben azonban igen. A stadionok, csarnokok környékén nincsenek fák, majdhogynem kopár a környékük, ez természetes egy olimpiai város esetében, de Athén ebben is lemaradásban van elődjeihez képest, mert a tereprendezés eddig meglehetősen háttérbe szorult.

Athén most válik világvárossá

"Athén nagyon jó olimpiát fog rendezni, mert az eddigi nehézségek olyan alacsonyra szállították az elvárásokat, amit biztosan felülmúlnak majd a játékok" - fogalmazott Vajda László arra a felvetésre, hogy a négy évvel ezelőttihez képest mire számít. A sportolók számára biztosan sokkal kedvezőbbek lesznek a feltételek, mert az olimpiai falu sokkal tágasabb és kellemesebb, mint Ausztráliában volt. A görög főváros pedig biztosan többszörösen is profitál majd a rendezésből: először az égbe szökő áraknak köszönhetően az augusztusi két hét alatt, aztán pedig az elkészülő infrastruktúra révén. "Athén most válik igazi világvárossá és olyan épületekkel gazdagodik, amelyek a jövőben is nagy hasznot hoznak majd számára."

Budapest is jó helyszín lehetne

A görög főváros viszonyai, az előkészületek nehézsége alapján mégsem alkalmas akármelyik város olimpiai rendezésre. "Hárommillió lakosnál kisebb városban nem biztos, hogy rendelkezésre áll az az infrastruktúra - elsősorban a szállodai kapacitásra gondolok -, amely a játékok lebonyolításához szükséges - ad magyarázatot, de hozzáteszi - ettől függetlenül Budapest lehetne jó olimpiai helyszín." Vajda nem titkolja, a nemzetközi karrier után az igazán nagy kihívás az lenne számára, ha a játékok magyarországi szervezésében vehetne részt.

N;
hirdetés