(c) 2004 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
'Athén jó olimpiát fog rendezni'

A versenyhelyszínek elkészülnek, az infrastruktúra bizonyos részeivel már lesznek problémák - állítja Vajda László, az athéni olimpia szervezőbizottságának magyar tagja. A nemzeti szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős sportvezető szerint mivel az eddigi problémák miatt alacsonyak az elvárások a görögökkel szemben, kellemes csalódás lesz az augusztusi lét hét. A Sydneyben is közreműködő Vajda László az Indexnek elmondta, az igazi kihívás az lenne számára, ha Budapesten vehetne részt az olimpia szervezésében.

()
2004. május 7., péntek 13:32



Az olimpiai rendezés elnyerése után Athénban évekig nem történt semmi, ezt a csúszást szenvedi meg most a görög főváros - állítja a nyári játékok szervezőbizottságának (ATHOC) magyar munkatársa, Vajda László. A Magyar Olimpiai Bizottság korábbi nemzetközi titkára jelenleg a nemzeti szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős részleg vezetője.

A helyszínek elkészülnek

Vajda László,
az ATHOC magyar munkatársa
A politikai csatározások végigkísérik az előkészületeket, hiszen már a kezdet kezdetén, a rendezés elnyerésekor elbocsátották a pályázatot előkészítő csapatot, és annak vezetőjét Gianna Angelopulosz Diaszkalakit. A sportvezető aztán visszatért az ATHOC élére, és gyakorlatilag akkor indult meg az érdemi munka.

A helyszínek elkészülnek a versenyek kezdetére, szögezi le Vajda, de hozzáteszi, vannak komoly lemaradások - igaz ezek is politikai döntések eredményeképpen - például a Pireuszban épülő Karaiszkaki-stadionnál és az Olimpiai Stadionnál.

Az infrastruktúrával gond lehet

A megnyitó és a záróünnepségnek is helyet adó aréna sok aggodalmat okozó befedése a magyar sportdiplomata szerint elkészül az augusztusi rajtra, a maratoni útvonallal azonban vannak komoly problémák. "A másik, hosszabb út le lesz zárva a verseny idejére, az atléták, rendezők és a sajtó eljutása gördülékeny lesz. A nézők közlekedésével már lehet, hogy gond lesz" - festette le a helyzetet a szervezőbizottság magyar tagja.

A nem szorosan az olimpiához kötődő, de betervezett infrastruktúra egy része nem fog elkészülni az elkövetkező négy hónapban, így Vajda szerint az Athén tengerparti kerületeibe - és az itt található játékhelyszínekre - vezető villamospálya befejezése sem garantált. A közlekedéssel mégsem lesz gond, állítja, mivel százötven kilométernyi olimpiai sávot alakítanak ki az utakon. Sydneyben ennek a töredéke állt rendelkezésre, és az itt közlekedők - a versenyzők, kísérőik és a szervezők mellett a sajtó, sőt a nézőket szállító buszok is - elsőbbséget élveznek majd. A jeggyel rendelkező szurkolók egyébként az úgynevezett "szállítási kapuk"-ra eljutva felszállhatnak majd a minibuszokra, amelyek egyenesen a helyszínekre viszik őket. "Aki maga vág neki az útnak, az ne számítson semmi jóra", teszi hozzá.

Vajda úgy véli, az athéniak szabályokat nem ismerő mentalitásával sem lesz gond abban a két hétben, mert az egyébként nagyvonalú rendőrök rendkívül szigorúak lesznek. "Utána azonban visszaáll a megszokott 'rend'. Ez nem kétséges" - véli.

Természetes, hogy nincsenek fák

#alt# A városban mindenhol építkeznek, az ATHOC azonban a munkálatokban nem vesz részt, csak az úgynevezett "overlay"-ért, vagyis a helyszínek olimpiára alkalmassá tételéért felel. "Ez frusztráló" - mondja a 2000-es olimpia előkészítésében is részt vevő Vajda, aki úgy véli, Sydneyhez képest szervezetileg nincsenek lemaradásban, az építkezésekben azonban igen. A stadionok, csarnokok környékén nincsenek fák, majdhogynem kopár a környékük, ez természetes egy olimpiai város esetében, de Athén ebben is lemaradásban van elődjeihez képest, mert a tereprendezés eddig meglehetősen háttérbe szorult.

Athén most válik világvárossá

"Athén nagyon jó olimpiát fog rendezni, mert az eddigi nehézségek olyan alacsonyra szállították az elvárásokat, amit biztosan felülmúlnak majd a játékok" - fogalmazott Vajda László arra a felvetésre, hogy a négy évvel ezelőttihez képest mire számít. A sportolók számára biztosan sokkal kedvezőbbek lesznek a feltételek, mert az olimpiai falu sokkal tágasabb és kellemesebb, mint Ausztráliában volt. A görög főváros pedig biztosan többszörösen is profitál majd a rendezésből: először az égbe szökő áraknak köszönhetően az augusztusi két hét alatt, aztán pedig az elkészülő infrastruktúra révén. "Athén most válik igazi világvárossá és olyan épületekkel gazdagodik, amelyek a jövőben is nagy hasznot hoznak majd számára."

Budapest is jó helyszín lehetne

A görög főváros viszonyai, az előkészületek nehézsége alapján mégsem alkalmas akármelyik város olimpiai rendezésre. "Hárommillió lakosnál kisebb városban nem biztos, hogy rendelkezésre áll az az infrastruktúra - elsősorban a szállodai kapacitásra gondolok -, amely a játékok lebonyolításához szükséges - ad magyarázatot, de hozzáteszi - ettől függetlenül Budapest lehetne jó olimpiai helyszín." Vajda nem titkolja, a nemzetközi karrier után az igazán nagy kihívás az lenne számára, ha a játékok magyarországi szervezésében vehetne részt. Vége

az oldal tetejére