39 méter magasba húzta fel magát a kerekes székes sportoló

2014.09.23. 19:25
A 25 éves Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) megszavaztatta történetének legszebb 25 momentumát. A listára felkerültek komplett paralimpiák, sportesemények, de még sportdiplomáciai mozzanatok is.

A legszebb momentumnak a 2012-es londoni paralimpiát tartják, mert az túlszárnyalt minden korábbi eseményt, rengeteg csúcs született, jegyeladásban, és indulók létszámában is, de ami talán még ennél is fontosabb, a parasportolókat sokkal elfogadottabbá tette az óriási médiaérdeklődés. (A teljes lista ITT olvasható, a cikkünkben csak néhány eseményt idézünk fel.)

Peking azért vált jelentőssé, mert a Nemzetközi Olimpia Bizottság és az IPC megegyezett, hogy 2008-tól ugyanazon a helyszínen kell rendezni az olimpiát és paralimpiát. Kína aztán azért is lett listás, mert a Nagy Falat és a Tiltott Várost is akadálymentesítette.

2012-es londoni Paralimpiai 100m síkfutásának döntője - Jonnie Peacock & Oscar Pistorius

Az első sportpályához köthető momentum a lista negyedik helyére került – a T44-es kategória, ebben versenyzett a műlábú Oscar Pistorius is –, százméteres síkfutásának londoni döntőjekor felrobban a stadion. Már a rajt előtt óriási volt a hangulat, a világcsúcstartó Jonnie Peacock nevét 80 ezer néző skandálta, a futónak úgy kellett lecsendesítenie őket, hogy elstartolhassanak. A száz méter alatt is felrobbant a stadion, korábban soha nem tapasztalt szurkolást kaptak a döntősök. Peacock aztán nyert is, és folytatódhatott az ünneplés.

Sebastian Coe, a londoni olimpiai főszervezője később azt mondta, hogy még Usain Bolt sem kapott akkora ovációt, mint ez a futás.

A pekingi paralimpiai megnyitó ünnepsége

A pekingi paralimpia megnyitóján a lángot meggyújtó Hou Bin vált szenzációvá, és mutatta meg azt is, mekkora áldozatokat képesek hozni a parasportolók. A láng meggyújtása mindig bombasztikus esemény, de talán csak a 2008-as paralimpián lehetett sportteljesítményként is értékelni.

A magasugróként három paralimpiát is nyerő Bin 39 méter magasra húzta fel kötélen magát és kerekes székét, amelyikre a fáklya volt rögzítve. Óriási erőfeszítéseket tett, teljesen kimerült, mire a stadion tetejére ért, lihegett, mikor meggyújtotta a kandelábert. Később az is kiderült, hogy Hou Bin törött ujjal húzódzkodott a kötélen.

Zahra Nemati sportteljesítményét is nagyra értékelték. A Londonban induló íjász Irán első női bajnoka lett az olimpiák és paralimpiák történetében. 2004-ben egy autóbaleset miatt kényszerült kerekes székbe, de gyorsan magára talált. Fél éven keresztül Iránban még az épek sem tudták legyőzni 2010-ben. Paralimpiai aranyának óriási hatása volt, mikor hazatért győzelme után, tódultak az utcára az emberek. Nemati nemcsak versenyez, de a sérültek jogaiért is küzd, már az ENSZ-ben is tartott előadást.

A parasportban Alex Zanardi is ikonikus figura, ő az egyik példája annak, hogy nincs lehetetlen. Zanardi egykor sikeres autóversenyző volt, a Forma-1-ben is indult, de egy versenybaleset megváltoztatta az életét, mindkét lábát elveszítette. Ezután kézzel hajtott kerékpárra váltott, és 45 évesen új sportágában is a csúcsra ért.

A londoni paralimpián időfutamban és mezőnyversenyben is aranyat nyert, váltóban pedig begyűjtött még egy ezüstöt.

A lista 21. helyét Trisha Zorn érdemelte, alighanem megdönthetetlen rekordot ért el. A 2004-ben visszavonuló vak úszó pályafutása során 55 érmet szerzett. 1980-ban, 16 évesen tűnt fel lenyűgöző eredményekkel, Arhemben hét aranyat nyert, miközben három világcsúcsot is úszott. 1984-ben újabb hat bajnoki címet szerzett, majd 1988-ban ezt is túlszárnyalta, 12 aranyat nyert.

Zorn teljesítménye is inspiráló volt, de a ruandai ülőröplabda-csapat története is sokakat meghatott. A 2012-es paralimpiára kijutó válogatottban többen is az 1994-es népirtásban veszítették el lábukat. A csapatba ráadásul egykor egymás ellen harcoló felek, tuszi és hutu nemzetiségűek is bekerültek. A nagyon nehéz, szinte sportlétesítmények nélkül készülő válogatott szinte az utolsó pillanatban kvalifikált a paralimpiára, de az utazás finanszírozása még így is kérdéses volt.

De hol van Pistorius?

A lista nyilvánosságra kerülése után többekben felvetődött, hogy az egyik legismertebb paralimpikonnak számító Pistorius miért nem került fel? Azzal, hogy hat paralimpiai aranyat is nyert, és az épek között is versenyzett, helyet kaphatott volna. Felmerült a gyanú, hogy Pistoriust a gyilkossági ügye miatt számításba sem vették, mert az ünneplést beárnyékolta volna, ha vele is azonosítják az elmúlt 25 évet. A IPC médiafőnöke, Craig Spence tagadta, hogy szándékosan hagyták volna le Pistoriust a listáról, egyszerűen a több mint 60 választható momentumból, nem kapott elég szavazatot, a londoni kétszázas döntőjével éppen csak kicsúszott a legjobbak közül, a 26. lett.