A tekvondó és a tollaslabda is paralimpiai sport lett

2015.02.02. 11:41

Új sportágként a tekvondó és egy korábbi döntés alapján a tollaslabda került be a 2020-as tokiói paralimpia programjába, írja az MTI.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) honlapjának beszámolója szerint a szervezet vezető testülete a hétvégén, Abu-Dzabiban véglegesítette a műsort, eszerint 22 sportág küzdelmeit bonyolítják le a japán fővárosban. A döntés értelmében a vitorlázás, amely 2000-től, illetve a hétfős labdarúgás, amely 1984-től volt ott a paralimpián, 2016 után kikerül a programból.

Az öt és fél év múlva esedékes sporteseményen a tekvondó és a tollaslabda mellett a Rió de Janeiróban, jövőre debütáló parakenuban és paratriatlonban, továbbá atlétikában, íjászatban, bocsában, kerékpárban, lovaglásban, ötfős labdarúgásban, csörgőlabdában, cselgáncsban, súlyemelésben, evezésben, lövészetben, ülőröplabdában, úszásban, asztaliteniszben, illetve kerekesszékes sportágakban, kosárlabdában, vívásban, rögbiben és teniszben rendeznek versenyeket.

A programba csak olyan sportágak kerülhettek be, amelyek teljesítették a mimimumelvárást. Ennek leglényegesebb pontja, hogy csapatsportoknál legalább 24, egyéniben pedig minimum 32 országban, illetve mindkét esetben legkevesebb három paralimpiai régióban űzzék.