Súlyos dolgokkal vádolják a paralimpiai elnököt

DSZZS20150524104
2015.05.26. 10:46 Módosítva: 2015.05.26. 22:28
Amióta a Paralimpiai Bizottság elnökéről kiderült, hogy a saját házának végtörlesztését is vissza nem térítendő támogatásból fizette, sorra esnek ki csontvázak a szekrényből: saját cégével üzletelt mint paralimpiai elnök, az utazásait is a paralimpikonok pénzéből fizették, és valahogy mindig jól járt, ráadásul az Indexhez eljuttatott dokumentumok arról tanúskodnak, hogy törvénytelenségig is elment Gömöri. Ő a hétvégén visszatámadott, és bár keddi sajtótájékoztatója után szinte elrohant, kérdezni sem lehetett, mindent tagadott.

Az Index birtokába jutott dokumentumok szerint (ezeknek a dokumentumoknak egy részét az MPB hamisnak tartja) súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merülhet fel Gömöri Zsolt ellen. Gömöri sajtótájékoztatón igyekezett választ adni a felmerült gyanús ügyletekre, de kérdéseket nem engedett, csak elhadarta, amit akart

Az Indexhez is eljuttatott, pecsétekkel, aláírásokkal ellátott papírok szerint

  • a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke saját cégétől bérelt az MPB-nek egy autót; mikor a kocsit ellopták, az MPB a rendőrségi jegyzőkönyvben szereplő 1,5 millió helyett 3 millió forintot fizetett kártérítésként. A kifizetésről elnökségi határozat nincs, holott ez kötelező lenne.
  • 2014-ben egy 10 milliós elnöki autót vásárolt az MPB Gömöri Zsoltnak, elnökségi határozat állítólag erről sincs, a kocsit Gömöri 0 forintért a nevére íratta.

Gömöri a Paralimpiai Bizottság kedd reggeli, zárttá nyilvánított ülése után sajtótájékoztatót tartott, amelyen gyorsan elhadarva próbálta meg cáfolni vagy tagadni a vádakat.

Mi történt eddig, mi ez az egész?

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Gömöri Zsolt május 12-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy visszafizeti azt a 3 millió forintot, amit Deutsch Tamásnak, az MPB alelnökének javaslatára a szervezet elnöksége 2012-ben vissza nem térítendő támogatásként juttatott neki hitele végtörlesztésére.

Gömöri felkérte a felügyelőbizottságot, hogy a korábban már megvizsgált valamennyi, az MPB gazdálkodását érintő híresztelésekben szereplő kérdést tekintsen át, és kijelentette, hogy az MPB vezetését durva politikai támadás érte.

Másnap parasportolók és paralimpikonok Gömöri Zsolt leváltását követelték egy nyilatkozatban, mert úgy érzik, meg vannak félemlítve

Május 14-én 17 parasportoló személyesen adta át Gömörinek azt a nyilatkozatot, amelyben lemondásra szólítják fel.  

Az a legnagyobb gond, hogy saját magát és a vezetőséget kiemelten támogatta. A bizalom megszűnt, nem képesek a parasportolók érdekeit képviselni.

Egy héttel később 46 parasportoló és 2 edző feljelentette az elnököt, szerintük alapos a gyanú, hogy az MPB-nél pénzügyi visszaélések történtek, sikkasztásról, hűtlen kezelésről is szó lehet. Állítják, hogy Gömöri az általa szerzett szponzori pénzekből jutalékot folyósított magának vagy érdekeltségébe tartozó cégeknek.