Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Gömöriék szerint Gömöri szerződhetett Gömörivel

DSZZS20150524107
2015.05.28. 15:33

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) nyilvánosságra hozta azt a jelentést, amelyet a ma lemondott felügyelőbizottság (fb) készített. Az fb Gömöri Zsolt elnök és az MBP pénzügyeit, szerződéseit vizsgálta. A paralimpiai bizottság szerint nem találtak kirívó visszaélést, de akkor kérdés, miért az fb mondott le.

Az alábbi cikk a Magyar Paralimpiai Bizottság közleményén alapul.

A paralimpiai bizottság szerint az fb főbb megállapításai:

  • Gömöri jogosan vette fel a londoni paralimpia után a 17,5 milliós jutalmát.
  • Az MPB alapszabálya korábban nem tiltotta, hogy a vezetők érdekeltségébe tartozó cégekkel szerződést kössenek. Ehhez sem elnökségi, sem közgyűlési jóváhagyás nem kellett, csak 2014 májusától él ilyen szabály. Ezt azért vizsgálták, mert Gömöri a saját érdekeltségébe tartozó Balaton Reál Kft.-nek fizetett kártérítést egy ellopott kocsi után. Az MPB-t ugyanakkor 3 millió kár érte azért, mert nem kötött cascót. Az fb szerint azonban a Balaton Reál Kft. azzal, hogy egy másik kisbuszt térítésmentesen használatra bocsátott, másfél év alatt megtéríti a kárt.
  • Az fb szerint Gömöri mexikói utazásával nincs gond, még akkor sem, ha erről nem találtak elnökségi határozatot. Az MPB-elnök részletes szakmai és pénzügyi beszámolót készített. Az utazást a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság fedezte.
  • Nem tudni, hogy milyen döntés alapján és ki állapította meg Gömöri Zsolt részére a vissza nem térítendő támogatás mértékét. (Az MPB-elnök 3 milliót kapott végtörlesztésre, amelyet a botrány kipattanása után visszafizetett.)

A teljes jelentést itt olvashatja el.

Lázár: Gömöri többet árt, mint használ

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint jobb lenne, ha Gömöri Zsolt távozna a Magyar Paralimpiai Bizottság éléről. Lázár János azt mondta: személyes véleménye szerint amit a bizottsági elnök tesz, az többet árt a paralimpia ügyének, mint használ. Azzal tenne jót az ügynek, ha távozna, és utána tisztújítást tartanának – közölte.

Az Index megkérdezte a Hegedüs Lajost, az egyik lemondott fb-tagot, aki azt mondta, nincs direkt összefüggés a lemondás és az ügyek között, neki lejárt a mandátuma, és nem kívánt újra indulni.

65 éves vagyok, nyugdíjba megyek, pont kapóra jött, hogy parasportolók lemondásra szólítottak fel. Egy fiatalabb, új erő kezdhesse meg a munkát.  • Bérelnék
  • Hírek