Az oroszokat Pjongcsangból is kitiltották

2016.08.29. 21:35

A riói nyári játékok után a 2018-as pjongcsangi téli paralimpiáról is kizárták az orosz sportolókat.

Az Orosz Paralimpiai Bizottság hétfő este jelentette be a nemzetközi bizottság (IPC) által kiszabott újabb büntetést, amelyet az országban tapasztalt, központilag irányított doppingolás miatt hozott az IPC.

Az orosz paralimpikonok nyári játékokról történő kizárását a múlt héten hagyta jóvá a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), amelynek határozatát az oroszok a svájci szövetségi bíróságnál támadták meg. A törvényszék legkésőbb kedden dönt majd a keresetről, ám a CAS határozatát csak eljárási hibára hivatkozva változtathatja meg.

A riói orosz delegáció kizárása legalább 260 sportoló távolmaradását jelenti a játékoktól, amelyeket szeptember 7. és 18. között rendeznek Rio de Janeiróban.

Vlagyimir Putyin államfő szerint az orosz versenyzők kizárása a paralimpiáról magára az IPC-re nézve megalázó. A döntést törvényellenesnek, cinikusnak és erkölcstelennek nevezte korábban.

Amennyiben az orosz parasportolók nem indulhatnak Rióban, úgy számukra szeptember elején tartanak egy különversenyt hazájukban. (MTI)