Százmilliókat kerestek a magyar pókeresek

2008.12.24. 18:04 Módosítva: 2009.03.06. 13:21
Kaló Dénes bróker volt a legsikeresebb magyar kártyás 2008-ban, áprilisban az EPT (Europen Poker Tour) monte-carlói döntőjében bő háromszázmilliót nyert második helyével. A külföldi pókeresek közül a világbajnok dán Peter Eastgate nyerte egyszerre a legtöbbet, majdnem kétmilliárd forintot.

A világ legjobb pókeresei 2008-ban is felfoghatatlan összegeket nyertek, és néhány magyar játékos is a legjobbak közé tartozik.

Élő pókerben az év harmadik legnagyobb magyar nyereménye Gelencsér Péteré, aki a márciusi Vienna Spring Poker Festivalon az első hellyel 251 627 dollárt (50 millió forint) nyert. Kwaysser Valdemar Ákos a Latin American Poker Tour San Jose-i versenyén lett első, 274 103 dollárt (kb. 55 millió) keresett.

Kaló Dénes

A 2008-ban legjobban kereső magyar pókeres Kaló Dénes, aki áprilisban az EPT monte-carlói döntőjén a második hellyel gyűjtött be 1 179 000 eurót, azaz bő háromszázmillió forintot. Kaló három éve pókerezik, elsősorban élőben. Nem hivatásos, egy brókercégnél dolgozik, a Cashline Értékpapír Zrt.-nél a határidős üzletág irányítója.

Kaló autodidakta módon tanulta a játékot, gyerekként a nagyszüleivel és az édesapjával römizett, ultizott és pókerezett, három éve játszik Texas Hold'emet. Ezzel a nyereménnyel egyértelműen ő a legjobban kereső és a legjobb magyar pókeres, szerinte "erre már nem mondhatják, hogy szerencse volt". Az online pókeresek között Turmezey Péter, alias Breeth teljesítménye volt a legjobb, aki decemberben a Full Tilt Poker Sunday Brawl (első díj 12 316 dollár) és a PokerStars Sunday Million versenyét (első díj 196 024 dollár) is megnyerte. Turmezey ezzel átvette a vezetést a PocketFives.com ranglistáján a régóta első 22 éves amerikai Alex Kamberistől.

Traply Péter (Bélabácsi) idén kétszer, augusztusban és novemberben is elnyerte az egyik legnagyobb presztízsű nemzetközi pókeroldal, a Pocket FiveTriple Crown-díját. Ehhez a játékosnak 7 napon belül három többasztalos versenyt kell nyernie az oldal által követett 3 különböző pókerteremben. Mindegyik versenyen legalább száz induló kell, a díjalapnak el kell érnie a tízezer dollárt.

2008-ban két komoly verseny volt Magyarországon, az első, novemberben rendezett EPT Budapestet a brit William Fry nyerte, a döntő asztal egyetlen magyarja, Tóth Zoltán 540 indulóból a 7. helyen végzett, amiért több mint 20 millió forintot kapott.

Decemberben Gáll Zsombor lett PokerStars Budapest Poker Open bajnoka, ő 26 775 000 forintot nyert. A második helyezett Kővári Balázs kétezer forintos szatelittornáról jutott a döntő asztalig, 17 milliót vitt haza.

Az év jelentősebb versenyein ennél jóval nagyobb pénzekért kártyáztak. A 21 éves orosz Alekszandr Kosztricin nyerte a 780 induló közül a sportág legfontosabb ausztráliai versenyét, az Aussie Millions 2008 Main Eventet. Kosztricin 2005 óta pókerezik, a torna előtt összesen 22 ezer dollárt (4,4 millió forint) nyert, januárban egy hét alatt 1 millió 650 ezret (330 millió forint).

Februárban a 27 éves amerikai Gavin Griffin nyerte a Borgata Open nevű WPT-versenyt, ezzel ő lett az első játékos, aki WSOP (World Series of Poker), EPT (European Poker Tour) és WPT-tornát (World Poker Tour) nyert. Griffin 2004 óta játszik a legjobbak között, eddigi össznyereménye kb. 4,5 millió dollár, ami 900 millió forint.

Júniusban a WSOP H.O.R.S.E. (Holdem, Omaha, Razz, Stud, 8-or-better) világbajnokságát a 46 éves vietnami-amerikai Thuan Scotty Nguyen nyerte, itt a fődíj 1 989 120 dollár (szűk 400 millió forint) volt, Nguyen összkeresete ezzel majdnem elérte a tízmillió dollárt.

November 9-11-én játszották Las Vegasban a WSOP-versenysorozat döntőjét. A selejtezőkön 6488 pókeres indult, a versenyt a 22 éves Peter Eastgate nyerte, ezzel elvitte a több mint 9 millió dolláros fődíjat. A mindössze 22 éves Eastgate minden idők legfiatalabb győztese, két éve versenyez. Eddigi össznyereménye 63 324 dollár (13 millió forint) volt, ennek százhatvanszorosát, majdnem kétmilliárd forintot nyert most, a dán állam nagy örömére.