Nem rasszista, csak feltűnést akart a pókersztár

2009.08.30. 21:57 Módosítva: 2009.08.30. 21:57
Daniel Negreanu blogbejegyzését sokan félreértették, de célját elérte: felkeltette a média figyelmét.

A Gambling911 szaklap írása alapján készült cikkünkben Daniel Negreanu világnézetét boncolgattuk. Az újság elfogultsága miatt rasszistának nevezte a milliárdos pókersztárt, ám ez erős túlzás.

A kanadai augusztus elején fejtette ki nézeteit blogjában, ez megosztotta a pókervilágot. A többség szerint Negreanu szavaiban semmi felháborító nincs, míg mások egyenesen rasszistának találták a blogbejegyzést. Egy dologban mindenki egyetértett: a kanadai túl sokat oszt meg a közvéleménnyel.

Negreanu félreérthető kijelentéseket tett a fekete tévécsatornával, a BET-tel (Black Entertainment Network) kapcsolatban, igaz, mindössze a csatorna nevének jogosultságát vonta kétségbe. A kanadai szerint semmi baj nincs azzal, hogy (elsősorban) a fekete közönségnek külön csatornát működtetnek, de a névválasztás nem helyénvaló.

„Nincs azzal semmi baj, hogy egy tv-csatorna egy bizonyos etnikai réteget céloz meg, de valóban megfelelő a BET név? Gondoljunk bele, hogy ha Alabamában valaki létrehozná a fehér tévécsatornát, a WET-et (White Entertainment Network), akkor mekkora közfelháborodás törne ki. Egy fehér előadókkal, fehéreknek szóló csatorna? Egyszerűen elfogadhatatlan lenne. Akkor miért helyénvaló a BET?”

A blogbejegyzést folytatva Negreanu az afro-amerikai kifejezésről beszélt. A kanadai szerint ez a szóösszetétel megkülönböztetést takar, e,lvégre egy Amerikában élő görög embert sem hívnak görög-amerikainak, sőt európai-amerikai vagy ázsiai-amerikai kifejezések sem léteznek.

„Miért nem hívhatunk egy Chicagoban született fekete gyereket, akinek édesanyja Philadelphiából, édesapja New Yorkból származik, amerikainak? Miért kell külön kihangsúlyozni a származást a feketék esetében? Ráadásul Amerikán kívül sehol nem használnak ilyen megkülönböztetést. Hallott már valaki olyat, hogy afro-kanadai vagy afro-angol?”

Negreanu szavait sokféleképpen értelmezték: A Gamling911 újságíró rasszistának találták a kanadait, míg mások úgy vélték, Negreanu a pont a faji megkülönböztetések ellen szólalt fel. Mindenesetre a pókersztár elérte célját: sikerült a média figyelmét felkeltenie.