Elfogták a német pókerrablás szervezőjét

2010.03.22. 16:35 Módosítva: 2010.03.22. 16:35

A berlini hatóságok hétfőn letartóztattak egy libanoni származású férfit, aki a gyanú szerint megszervezte, és irányította a március elején elkövetett pókerrablást. Az akciót egy nemzetközi pókerversenyen hajtotta végre négy maszkos, fegyveres támadó, akik negyedmillió eurót zsákmányoltak. Amikor a rablást elkövették, a pókerversenyt egy tévécsatorna éppen egyenes adásban közvetítette. A négy feltételezett támadót a rendőrök már korábban elfogták.

”Vizsgálatunk jelenlegi állása szerint az ötödik letartóztatott gyanúsított az akció kiötlője és szervezője volt, aki egyúttal a meneküléshez használt autót is vezette" – írta közleményében a berlini rendőrség. A 28 éves libanoni származású férfit vasárnap éjszaka fogták el. A pókerrablásnál zsákmányolt 242 ezer eurót (átszámolva 63 millió forintot) azonban egyelőre még nem találták meg.

A rablás március 6-án, a német főváros központjában található Gran Hyatt luxusszállodában történt, az európai pókersorozat (European Poker Tour) berlini versenyén. Az akcióban résztvevő négy maszkos, fegyveres támadó a biztonsági és televíziós kamerák kereszttüzében hajtották végre a rablást. A banda tagjai közül elsőként egy 21 éves, a német ügyészség közlése szerint bevándorló gyökerekkel rendelkező német férfi adta fel magát a múlt hétfőn. Kihallgatása során megnevezte társait is: egy 19 éves német, egy 20 éves török és egy szintén 20 éves, ismeretlen állampolgárságú férfit. A csapat másik tagja szerdán, a berlini metróban adta meg magát az őt igazoltató biztonsági tiszteknek. Az utolsó két gyanúsítottat, egy 19, és 20 éves fiatalembert szombaton tartóztatták le a berlini Tegel reptéren, miután mindketten értesítették ügyvédeiket, hogy készek feladni magukat.

A European Poker Tour ötnapos pókerversenyét csaknem ezer résztvevővel kezdték, és rablótámadásig sokan már kiestek. A Berliner Zeitung szemtanúkat idézve azt írta, hogy a támadóknál automata fegyverek, kézigránátok, sőt bozótvágó kések is voltak.