Egymilliárd forint feküdt az asztalon

2010.11.19. 11:08
Minden idők egyik legnagyobb high stakes játszmája fut Makaón, Phil Ivey-ék kínai üzletemberekkel pókereznek.

Kínában tilos a szerencsejáték, a különleges közigazgatási területnek számító, Ázsia Las Vegasaként emlegetett Makaón azonban engedélyezett. Itt rendezték az APT-sorozat egyik állomását november 6-án. A közel egymillió forint nevezési díjú tornára néhány klasszis - Phil Ivey, Tom "durrrr" Dwan, John Juanda, Chau Giang, Jeff Lisandro, Johnny Chan és Sam Trickett - is nevezett.

A profik hamar felfedezték, hogy a Hard Rock Hotel cash game asztalain kínai üzletemberek játszanak őrült pénzekkel, a torna onnantól nem volt nekik érdekes.

"Az APT Makaó indulószáma elmaradt a várttól, viszont a mellette futó cash game játék a pókertörténet legnagyobbjai közé tartozik. Tom Dwan, Phil Ivey, Chau Giang és John Juanda 5000-10 000 hongkongi dollár (125 000-250 000 forint) vakok mellett kártyázik kínai üzletemberekkel. A tét egyre nagyobb, szerdán 40 millió hongkongi dollár (körülbelül egymilliárd forint) feküdt az asztalon. Dwan, aki továbbjutott a főverseny első napjáról, vasárnap mindössze egy leosztást játszott, T-4-gyel ment all-in, megpróbált kiesni, hogy mehessen cash game-ezni. Ehelyett duplázott. Mégis otthagyta az asztalt, megkért, ha 20 nagyvakra visszaesik, szóljak neki. Juanda a legnagyobb nyerő a cash game partiban. Dwan, Ivey és Giang elbukott néhány milliót" - írta egy nemzetközi pókerfórumon a torna versenyigazgatója, Matt Savage.

Phil Ivey Makaón

A profik később a makaói high stakes fellegvárnak számító StarWorld kaszinóba ültek át, a vakokat megduplázták. A játék öt napja tart, és nincs jele, hogy véget érne. A legtöbben csak néhány órára, kicsit pihenni hagyják el az asztalt. Az eddigi legnagyobb kassza 20 000 000  dollár (500 millió forint) volt, Giang vitte: J-J-T-A-3 boardon mutatott A-A-t, vagyis fullt, ellenfele A-J-t, alacsonyabb fullt borított, írja a Póker Akadémia.

Bár a profik veszteséggel kezdtek, egyre nagyobb pluszban vannak, egymillió amerikai dollár (több mint 200 millió forint) körüli összeget keresnek naponta.

Kínában két éve lett népszerű a póker, a legtöbben nagyon gyengén kártyáznak. A high stakes játékok résztvevői főként üzletemberek, az akciót keresik, a pénzzel nem foglalkoznak. Nem szokatlanok a maratoni kártyapartik, gyakran 20-30 órán át pókereznek, majd 5-6 óra szünet után tovább játszanak, akár egy héten keresztül.