673 milliót ér az öt legnagyobb pókersiker

2010.12.28. 19:34
Idén kétszer is felcsendült a himnusz a Las Vegas-i pókervilágbajnokságon, a kimagasló magyar sikerek közül az öt legnagyobbat elevenítjük fel. Melyik a legeslegnagyobb?

1. hely: Koroknai András, World Poker Tour Los Angeles Poker Classics-győzelem, 1 788 040 dollár (375 millió forint)

Március elején Koroknai András megszerezte minden idők legnagyobb magyar tornanyereményét.

Az LA Classics nevezési díja 10 ezer dollár (2,1 millió forint) volt, a selejtezőket 745 pókeres kezdte. Már csak 12 játékos volt harcban a döntő asztalért, amikor Koroknai kiejtett egy igazi pókerlegendát, a tízszeres WSOP-bajnok Johnny Chan ász-dámáját győzte le kézben 6-os párjával.

A döntő asztalra Koroknai érkezett a legtöbb zsetonnal. Ellenfeleit végig dominálva, agresszív játékkal nyerte a versenyt és a 1 788 040 dollárt.

2. hely: Kwaysser Valdemár Ákos, WSOP Pot-Limit Hold'em-győzelem, 617 214 dollár (130 millió forint)

Május végén kezdődött a 41. World Series of Poker Las Vegasban. A WSOP 38. versenyére 268 pókeres nevezett, a díjalap elérte a 2,5 millió dollárt, Kwaysser Valdemár Ákos (Luigi) egyedüli magyarként indult a 10 ezer dolláros nevezési díjú Pot-Limit Hold’em tornán.

A torna 3. napján többször is Kwaysser állt a legtöbb zsetonnal, végül a nyolcfős döntő asztalra a negyedik legtöbbel érkezett. Agressziv játékkal jutott el a párbajig, ahol Matt Marafioti ellen több mint tizenegyszeres előnyből kezdhette a játékot. A mindent eldöntő partiban a flop után, Luigi bubipárral került all-in Marafioti 6-os párja és színhúzója ellen.

Matt keze nem javult, így Kwaysser nyerte a harmadik magyar világbajnoki karkötőt, 617 214 dollárt kapott, a díjátadón tiszteletére eljátszották a magyar himnuszt.

3. hely: Lendvai Tamás, Italian Poker Tour Velence-győzelem, 235 ezer euró (65,8 millió forint)

Az IPT Velence 2 200 euró nevezési díjú főversenyét Lendvai Tamás nyerte, győzelmével eddigi legnagyobb élőtorna-nyereményét könyvelhette el. A versenyen 5. helyen végzett Ali Tekintamgac körül novemberben botrány robbant ki, amikor bebizonyosodott, hogy segítőivel számos tornán csalással szerzett jogosulatlan előnyt.

4. hely: Kwaysser Valdemár Ákos, Italian Poker Tour San Remo-győzelem, 227 ezer euró (63,5 millió forint)

Március első napjaiban Kwaysser az IPT San Remo főversenyét nyerte meg. A döntő asztalon csak egy nagyobb ellenfele volt, Andrea Benelli, akivel korán összecsapott. Luigi kézben 6-os párja ellen Benelli ász-dámával nem tudott javulni, így a 8. helyen kiesett. Kwayssert senki nem tudta megállitani. A heads-upban Enrico Castaldi bubi-drillel került all-in Kwaysser színe ellen, így 2010 IPT San Remo bajnoka Kwaysser Valdemár Ákos lett.

5. hely: Gelencsér Péter, WSOP: 2-7 Triple Draw Lowball-győzelem, 180 730 dollár (37,9 millió forint)

A WSOP versenysorozat 7. tornáján lett meg a második magyar világbajnoki karkötő. Gelencsér „Iteo” Péter a póker egy speciális fajtájában, a 2-7 Triple Draw Lowball-versenyen remekelt.

Kié a legjobb idei siker?

A 2 500 dolláros nevezési díjú tornára 291 játékos nevezett, a nyereményalap 669 300 dollár volt. Két magyar indult, Tóth Richárd és Gelencsér Péter. Tóth nyeremény nélkül távozott, Gelencsér a 2. legtöbb zsetonnal került a döntő asztalra.

Már csak ketten voltak versenyben, Raphael Zimmerman kétszerannyi zsetonnal állt, mint Gelencsér. A magyarnak sikerült fordítania, megnyerte a tornát, és neki is szólt a himnusz.