Kamerák, érzékelők, chipes zsetonok, mégis egyre több a kaszinórablás

2011.03.02. 09:58
A szerencsejátékban hatalmas pénz forog, népszerűek az élő pókerversenyek, számos nagy kaszinó rendez rendszeresen több ezer dolláros nevezési díjú tornákat, az össznyeremény sok esetben dollármilliókra rúg.

A kaszinókban komoly kamerarendszerek és érzékelők figyelik a játékot, a biztonsági szolgálatokat próbálják felkészíteni a legszélsőségesebb esetekre is. A kaszinók számos, részleteiben nyilvánosságra nem hozott biztonsági intézkedéssel védik magukat, ilyen például a zsetonok titkos jelölése, ami a komolyabb kaszinókban chippel történik.

A kaszinók biztonsági szintje világszerte más és más. Talán Las Vegasban a legalacsonyabb a figyelem és a védelem, a kaszinók többségébe bárki besétálhat ellenőrzés nélkül, itt a legkisebb létszámú a biztonsági személyzet is, talán ezért is népszerű célpont a rablóknak.

2010 március 6., Berlin, European Poker Tour

A főversenyen már csak 24 játékos volt versenyben, amikor hat férfi felfegyverkezve betört az EPT helyszínére és a verseny összdíjazását próbálták elrabolni. A dulakodásban senki nem sérült meg súlyosabban. A rablók kb. 800 ezer eurót vittek el, de két hét sem telt el és a gyanúsítottak egy része feladta magát, a többieket pedig elkapták.

A versenyt egyébként folytatták, ez volt az első alkalom, hogy egy nagy élő pókersorozat helyszínét érje rablótámadás.

2010 március 28., Bázel

10 fegyveres rontott egy kaszinóba és elvitt több százezer frankot. A rablók több lövést is leadtak, de itt sem volt súlyos sérült, pár vendég és biztonsági őr a verekedésben könnyebb sérüléseket szenvedett. A támadók autóval menekültek, és Franciaországnak vették az irányt.

2010. december 14., Las Vegas, Bellagio

Az egyik leghíresebb Las Vegas-i kaszinóban egy motorosruhát és bukósisakot viselő férfi fegyverrel fenyegetőzve kirabolta a Craps nevű játék pénztárját, az 1,5 millió dollár értékű zsetonnal, sportmotorral elmenekült. Mindenki csak találgatta, hogyan sikerül majd beváltani a legnagyobb címletű, 25 ezer dolláros zsetonokat, amiket ráadásul a Bellagio is figyelemmel kísért. A rablót egy pókerfórumon csapdába csalták, és álruhás rendőrök február elején letartóztatták.

2011. február 8., Franciaország

Hajnalban fegyveres rablók támadtak meg egy észak-francia kaszinót. A négy férfi a levegőbe lőve a földre kényszerítette a személyzetet és a vendégeket, majd megpróbált hozzáférni a páncélszekrényhez. Az időzár miatt nem tudták kinyitni a széfet, így mindösszesen hétezer eurónyi készpénzzel távoztak, amit a páncélszekrényben őrzött pénzhez képest a kaszinó menedzsere "szinte semmi"-ként írt le. Az eset előtti tíz hónapban Franciaországban hét hasonló kaszinórablás történt. A hatóságok nyolc embert letartóztattak, valószínűleg mindnek köze volt a rabláshoz.

2011 február 24., Las Vegas, Rio

A támadó besétált a kaszinóba, majd elkezdte összeszedni az asztalokról a zsetonokat. Amikor az egyik osztó megpróbálta megállítani, fegyvert rántott, de végül nem sütötte el, senki sem sérült meg. Taxiba szállt, a szomszédos Terrible’s kaszinóig kért fuvart, fizetett, majd eltűnt a tömegben. A fehér férfi 40-es éveiben jár, bajuszos, napszemüveget és kalapot viselt, 35 ezer dollár értékű zsetont vitt el.