Vádalku miatt csapott le az FBI a pókerre?

2011.04.18. 14:43

Az FBI péntek este letiltotta a három legnagyobb amerikai online pókeroldalt, a PokerStars, a Full Tilt Poker és a UB/Absolute Poker tulajdonosait csalással, pénzmosással és illegális szerencsejáték-szervezéssel vádolják (a hivatalos vádirat angolul itt olvasható).

A Póker Akadémia úgy tudja,az FBI-akció miatt mindhárom oldal kitiltotta a valódi pénzes játékokból az amerikaiakat, akik bejelentkezhetnek a játékot biztosító kliensbe, de csak játékpénzes asztalokhoz ülhetnek. A PokerStars és a Full Tilt Poker közleményei szerint a pénteki események nem érintik az Egyesült Államokon kívüli játékosokat (a magyarokat sem), ők továbbra is leülhetnek a valódi pénzes asztalokhoz, a pénzüket biztonságban tudhatják.

A jelek szerint a hátterben egy ausztrál üzletember, Daniel Tzvetkoff áll, aki korábban kulcsfigura volt az online pókertermeknél: ő kínálta a termeknek a szigorú amerikai szabályozást megkerülő tranzakciókhoz kellő pénzügyi megoldásokat. Az állítólag már 13 évesen sikeres vállalkozó Tzvetkoff napi 150 000 dollárt keresett, de a Full Tilt Poker és PokerStars vádjai szerint tőlük nagy összegeket sikkasztott. A két nagy cég beperelte Tzvetkoffot, azzal vádolták, hogy több mint 100 millió dollárt lopott tőlük. Az ausztrált ekkor már az FBI is körözte.

A két online gaming multicég állítólag jelezte az FBI-nak, Tzvetkoff mikor látogat az Egyesült Államokba, tavaly augusztusban le is tartóztatták. Az ausztrál felajánlotta információit az FBI-nak, hogy mentse az irháját: Tzvetkoffot végül óvadék ellenében szabadon engedték, a három nagy online pókercég ellen pedig eljárást indítottak.

A PokerStars forgalma 25, a Full Tilt Poker forgalma 48, az UB/Absolute Poker forgalma 39%-al csökkent. Honlapjaik azóta sem működnek, a látogatókat az FBI üzenete várja, az oldalak szoftverein azonban a magyar játékosok azóta is gond nélkül játszhatnak. (Hétfőn már mindhárom oldal elérhető módosított címeken, a kliensek letölthetőek.)