10 magyar esélyessel indul a pókervébé

2011.06.01. 09:23
Magyarország 2009-ben egy, 2010-ben kettő világbajnoki címet szerzett a nyári pókervilágbajnokságon. Megnézzük, idén mely magyarok esélyesek a vb-címre.

Az elsősorban online versenyeken remeklő magyarok, Németh András, Czuczor Márton, Botond Balázs, Túrmezey Péter és Kovács András szinte kizárólag a no limit hold’em típusú versenyeken fognak indulni, melyből több mint harmincat rendeznek az idei WSOP-n.

A legeredményesebb élőversenyesek: Koroknai András, Lendvai Tamás, Tóth Richárd, Gelencsér Péter és Kwaysser Valdemár Ákos.

Németh András

Az online versenypókerben probirs névre hallgató játékos az elmúlt két év leggyorsabban fejlődő internetes versenyzője, berobbanásával felkavarta a belabacsi és szusza84 által uralt magyar online ranglistát. Probirs 2011-ben is remek formában játszik. Németh élőversenyeken először 2009-ben indult. Legnagyobb sikerét a holland Master Classics of Pokeren érte el, 4. helyezésével 40 millió forintot nyert. Azóta több fizetős helyet szerzett, igaz, a világbajnokságokon eddig mindössze egyszer ért pénzbe.

Karkötőesély: 8/10

Czuczor Márton

A fiatal „noirduck”hamar állandó tagja lett az online elitnek. 2010-ben folyamatosan a magyar ranglistát vezető probirs-belabacsi-szusza84 trió mögött helyezkedett el. Czuczor élőversenyeken először 2010-ben indult, és azóta online egyre kevesebbet, élőben egyre többet játszik. 2011-ben az internetes pókert szinte teljesen hanyagolta, úgy tűnik, a világbajnokságra készül. Eddig 7 fizetős helyet gyűjtött össze kisebb versenyeken, 5 alkalommal döntő asztalra jutott, írja a Póker Akadémia.

Karkötőesély: 8/10

Botond Balázs

A Német Andrással egyidőben feltűnő „birs” online versenykarrierje lassabban indult be, de fokozatosan javult, és 2011-re bekerült a legjobb 10 magyar online versenyző közé. Élőversenyeken 2009 óta szerepel,  szép sikereket ért el. A WPT Marakech főversenyén a 8., a bécsi EPT-n a 13. helyen végzett, a világbajnokságokon 3 fizetős helyet gyűjtött be.

Karkötőesély: 8/10

Túrmezey Péter

A magyar online versenypóker első igazán nagy alakja a breeth becenevet használó Túrmezey volt, sikerein felbuzdulva egy teljes generáció kezdett el pókerezni. 2008 óta állandó tagja a magyar elitnek, és a gyengébb 2010-es év után 2011-ben ismét remek formában játszik. Az online versenyek mellett élőben is kipróbálta magát - 2008 óta folyamatosan vesz részt európai és amerikai versenyeken - hatszor végzett fizetős helyen a világbajnokságokon.

Karkötőesély: 6/10

Kovács András

A felsoroltak közül Kovács „and217” András a leghibridebb, mind élőben, mind online sikereket ért el, de egyikben sem tartozik a közvetlen elitbe. 2006 óta játszik élőversenyeken, legjobb eredményeit az utóbbi évben érte el. 2010-ben két IPT-versenyen is döntő asztalra jutott (egy 3. és egy 6. hely), 3 alkalommal fizetős helyen zárt a világbajnokságon és két EPT-mellékversenyen is fináléba jutott.

Karkötőesély: 7/10

Koroknai András

2010 kétségtelenül Koroknai éve volt, aki szinte a semmiből robbant be a magyar versenypókerbe, miután márciusban megnyerte a WPT Los Angeles főversenyét. Sikerével minden idők legnagyobb magyar versenynyereményét (350 millió forint) szerezte meg, és a magyar élő ranglistán a 2. helyre ugrott fel. Tehetségét a világbajnokságon elért 2 fizetős helyével, és a legnagyobb magyar pókerversenyen, a Budapest Poker Openen elért győzelmével is bizonyította 2010 második felében.

Karkötőesély: 6/10

Lendvai Tamás

2007-ben kezdett pókerezni, első kiemelkedő versenyereményét 2010-ben érte el. 2010 júniusától kezdve (novembert és 2011 áprilisát kivéve) minden hónapban szerzett legalább egy fizetős helyet nagyversenyen. Karrierje szempontjából kiemelkedett a júliusban szerzett IPT-győzelme, a szeptemberben elért 5. helyezése az APPT Auckland főversenyén és a 2011 májusában elért 3. helye az EPT Madrid főversenyén. Lendvai a jelenleg legjobb formában lévő magyar játékos, aki folyamatosan szállítja a jobbnál jobb versenyereményeket. Sikereit elsősorban Európában érte el, Las Vegasban nem sok babér – mindössze 1 fizetős hely - termett idáig számára.

Karkötőesély: 6/10

Tóth Richárd

A legeredményesebb magyar pókeresek közé tartozik, pályafutását 2006-ban kezdte. Abban az évben majdnem sikerült egy világbajnoki karkötőt szereznie, végül egy ezüstéremmel és több mint 60 millió forint nyereménnyel kellett megelégednie. Hatalmas sikere az egész magyar pókertársadalomra hatással volt, jelentősen hozzájárult a póker magyarországi terjedéséhez. Tóth azóta több versenyen is kiemelkedő eredményt ért el, EPT-bronzérme mellé egy WPT-győzelmet is begyűjtött. A világbajnokságokon azóta is jól teljesít, ám 12 fizetős helye mellé még nem sikerült világbajnoki karkötőt szereznie. Esélyeit növeli, hogy nem csak a hagyományos hold’em számokban fog indulni, hanem többek között omaha versenyeken is.

Karkötőesély: 9/10

Gelencsér Péter

Évek óta Magyarország legjobb játékosának tartják a vegyes játékokban. Ezt igazolja a tavaly nyáron megszerzett világbajnoki címe is, melyet a limit 2-7 triple draw-ban szerezett, és a további három világbajnoki fizetős helye, melyeket omaha (2009-ben), H.O.R.S.E (2009-ben) és 2-7 single draw (2010-ben) játékokban ért el. Világbajnoki esélyeit növeli, hogy a vegyes játékok mellett a hold’emben is rendkívül tehetséges. Legnagyobb sikereit – a bécsi Spring Poker Festivalon szerzett győzelmét és egy évvel korábban szerzett 3. helyét – 2008-ban illetve 2007-ben érte el.

Karkötőesély: 9/10

Kwaysser Valdemár Ákos

Szintén világbajnok, tavaly megnyerte a 10 000 dolláros pot limit hold’em versenyt, amiért 120 millió forintot kapott. A fiatal játékosnak az volt 3. nagyverseny-győzelme, korábban az LAPT San Jose főversenyén (2008) és az IPT San Remo (2010) főeseményén nyert. 2008 óta szerepel a világbajnokságokon, vb-címe mellett 7 fizetős helyet gyűjtött össze. 2010-ben ő volt a magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője.

Karkötőesély: 8/10

Akik nem lesznek ott

Magyarország két legjobb online versenyzője, a korábbi világbajnok Traply Péter (belabacsi) és a PokerAkademia Pro Team tagja Tóth János (szusza84) magánéleti okokból nem utaznak Las Vegasba.