Megbecsülhetetlen, mennyit csaltak össze

2011.08.17. 10:05
Az amerikai-pakisztáni-portugál pókertrió tagjai hamis felhasználókat hoztak létre, összejátszottak, illegális pénztranzakciókban vettek részt, több tízezer embert csaptak be.

Január végén a külföldi pókeres fórumokon elterjedt a hír, hogy egy fiatal, José keresztnevű portugál egy év alatt több mint kétmillió eurót nyert európai bejegyzésű online pókertermekben.

Márciusban a 18 éves Jose Macedo a legnagyobb pókeres közösségi oldalon, a twoplustwo fórumon bejelentette, hogy ő a csodagyerek. A történet hitelességét két, a pókervilágban ismert, millió dolláros nyereményeket elért játékos, az amerikai Daniel Cates és a pakisztáni Haseeb Qureshi támasztotta alá.

Macedo karrierje és hírneve ezután szárnyalni kezdett. Profi szerződést kapott egy pókerteremtől, majd a legnagyobb pókeroktató oldal stábjába is bekerült, ilyen megtiszteltetésben csak a legkiválóbb játékosok szoktak részesülni, írja a Póker Akadémia.

A szenzációs történet azonban augusztusban botrányba torkollt. Gyűlölködő és fenyegető üzenetek jelentek meg a twoplustwo fórumán, a portugál szerződését felbontották és az oktatóoldalról is kitiltották.

A tanítványait lopta meg

Macedót a twoplustwo fórumán csalással vádoltak meg, amit a portugál elismert. Április és augusztus között több játékos oktatását vállalta el, csoportot szervezett a bonyolultabb leosztások kielemzésére. A portugál eleinte nem mutatott nagy érdeklődést a csoport iránt, majd egyik napról a másikra hirtelen megváltozott a hozzáállása. A résztvevőket arra buzdította, hogy egy nagyon gyenge, sauron1989 nevű játékos ellen játsszanak, és megkérte őket, közben osszák meg vele a monitorjukon látott képet, hogy jobban tudjon segíteni. Az addig rendkívül rosszul játszó sauron1989 azonban minden tanítvány ellen hirtelen jól játszott. Ez többeknek feltűnt, gyanakodni kezdtek, hogy Macedo kapcsolatban állhat sauron1989-cel. Mire a twoplustwo fórumára kikerült a csalási vád, Macedo mindent bevallott, és nyilvánosan bocsánatot kért minden károsulttól. Vallomásából kiderült, ő sauron1989, amivel közel 30 000 dollárt nyert el társaitól, de megígérte, hogy mindenkinek vissza fogja adni a pénzét.

A botrány azonban csak ekkor kezdődött igazán, a fél évvel korábban Macedo történetét hitelesítő Haseeb Qureshi és Daniel Cates is belekeveredett. Kiderült, hogy közelebbi viszonyban álltak a portugállal, mint azt bárki gondolta volna: azonkívül, hogy legálisan oktatták és pénzügyileg támogatták, több illegális cselekményt követtek el vele.

Qureshi blogjában és a twoplustwo fórumán nyiltakozott az ügyben, amivel még jobban felkavarta a kedélyeket. Kiderült, hogy a pakisztáni nem tudta, valójában mennyit nyert a portugál, vakon elhitte Macedo történetét, irányította pályafutását, ügynökeként segített neki a médiamegjelenésekben és szerződéskötésekben, míg mentoraként oktatta a portugál tehetséget.

Ezután Qureshi bevallotta, hogy az egyik pókerteremben a saját számlájáról 100 000 dollárt játszottak át Macedo fiókjára, (ami illegális pénzátutalásnak számít), majd azon a számlán több alkalommal játszott a portugál nevében (ami multi-accountos csalásnak, azaz több néven történő illegális játéknak minősül).

A pakisztáni legnagyobb bűne azonban az, hogy megengedte a portugálnak, hogy egy régebbi pókeres számláján játsszon. Qureshi azon felhasználónevéhez ugyanis rendkívül rossz statisztikák kapcsolódtak, így az ellene játszók azt hihették, egy gyenge játékos ellen ülnek le, míg valójában a portugál tehetséggel álltak szemben.

Qureshi szoros viszonyban volt a portugállal – állítólag Daniel Catesszel együtt, hárman össze akartak költözni – a pakisztáni mégis tagadja, hogy bármi köze lett volna a sauron1989-es csaláshoz. Ennek ellenére garanciát vállalt arra, hogy Macedo vissza fogja fizetni a tartozásait.

Qureshi bejelentette, elhagyja a póker világát (amihez az is hozzájárulhatott, hogy a CardRunners oktatói portál felbontotta a szerződését).

Bár Qureshi minden felelősséget magára vállalt, pár nappal később a több millió dolláros vagyont összeszedő amerikai Cates is színt vallott. Rövid időn belül két interjút adott egy amerikai pókeres oldalnak – az első, közel másfél órás beszélgetésben hosszan taglalta ártatlanságát, majd pár órával később, ugyanazon oldalnak adott második beszélgetésben sok mindent bevallott. (Az interjú, amiben Daniel "Jungleman" Cates belekavarodott hazugságaiba, angol nyelven itt hallgatható meg.)

Kiderült, hogy miután Qureshi átjátszotta a 100 000 dollárt Macedo számlájára, ő játszott Qureshi számláján, ami a mínusz 100 000 dolláros statisztika miatt egy nagyon gyenge játékos képét mutatta. Cates ezenkívül elismerte, hogy ghostingolta a portugált, azaz miközben online nézte a Macedo monitorát, ő mondta meg neki, hogy melyik szituációban mit tegyen. A sauron1989-es csalástól azonban ő is elzárkózott, és Macedo elmebajának titulálta.

Szinte bizonyos, hogy az ügynek még nincs vége.