A profi sakkozók kaszálnak a pókervébén

2012.06.08. 07:54
Gyengébb ellenfelek és sokkal nagyobb pénzkereseti lehetőség vonzza a 2012-es pókervébére a profi sakkozókat.

1995 a sakknagymester Dan Harrington világbajnoki címet nyert, de a profi sakkozók igazán nagy számban csak az elmúlt 5 évben jelentek meg a versenyeken.

A FIDE-mester Ylon Schwartz is sikerrel kezdett pókerezni. Schwartz 2008-ban a világ legnagyobb pókerversenyén, a WSOP Main Eventen a 4. helyen végzett, és pókeren összesen több mint 4 millió dollárt keresett eddig, írja a Póker Akadémia.

„Sok játékos nem tud megélni a sakkból, és mivel nagyon jó a memóriájuk, az analitikus képességeik és gyorsan tanulnak, ezért sokaknak a póker egy remek pénzkereseti lehetőség. Mindenki azért vált a pókerre, mert sokkal nagyobb pénz van benne” – nyilatkozta Schwartz.

Az egykori sakkmester kitért arra is, hogy míg a sakkban egy jól kidolgozott élőpont-rendszer alapján válogatják az ellenfeleket, addig a pókerben bárki bárkivel játszhat, így sokkal nagyobb előnnyel indulhatnak, mint a sakkban. „Tele van a mezőny kezdőkkel. Igaz, szerencse is kell, de ha te vagy a jobb, többnyire te fogsz eljutni a fizetős helyekre”.

Legkedveltebb versenysorozatuk a nyári világbajnokság, a World Series of Poker, és idén is számos ismert sakkozó utazik Las Vegasba. Először vehet részt a vébén a 21 éves ausztrál James Obst, aki junior korában 2283 élőponttal állt, nagy tehetségnek tartották, ám a sakktábla helyett az online versenypókert választotta, ahol hamar az egyik legjobb ausztrál vált belőle.

Ismét asztalhoz ül a gyerekként hatalmas sakktehetségnek tartott orosz Vlagyimír Szmeljev, aki 2010-ben négy világbajnoki versenyen is döntő asztalra jutott, és több mint 1 millió dollárt keresett.

A pókervébé legismertebb sakkjátékosa azonban egyértelműen Alexander Griscsuk lesz, aki jelenleg 2761 élőponttal áll, amivel a 11. a sakk világranglistáján.

„Sok sakkjátékos utazik a vébére, többek között Griscsuk is, aki évek óta pókerezik a sakk mellett, és szerintem idén nagyot fog alkotni” – zárta nyilatkozatát Schwartz.