Ellepték Budapestet a pókermilliárdosok

2012.10.16. 11:40

Kimagasló magyar eredmény született a szeptemberi World Championship of Online Pokeren (WCOOP), vagyis az online pókervilágbajnokságon. Az mrw8419 nicken pókerező játékos megnyerte a 215 dollár nevezési díjú No Limit Hold'em versenyt, amiért 164.  619 dollárt (körülbelül 36,6 millió forint) kapott.

Az ismeretlen pókeresről hamar kiderült, valójában nem magyar, a Fekete Péntek után Magyarországon letelepedő amerikai profi, Michael Weisbrod rejtőzik a nick mögött. Weisbrod több amerikai high stakes pókeressel bérel egy budapesti ingatlant, fővárosunkból fosztogatják ellenfeleiket az internetes asztaloknál.

  Weisbrod és lakótársai, Reese Newell, Michael Leow, Michael Song és Kurt Fruchtman elsősorban heads-up specialisták, csak ritkán játszanak tornákat. A fiatal profik többek közt az online pókervébé sikerről, a pókerrel keresett hatalmas pénzekről és a nagyon klassz budapesti életről nyilatkoztak a feliratos videóban.

Elmondják, milyen játékot és milyen tétekkel játszanak leginkább, hogyan ismerkedtek meg a pókerrel, hogyan ismerkedtek meg egymással, hogy a pesti lányok lenyűgözőek, mennyi pénzük ragadt be a Fekete Pénteken.

Az amerikai profik vállalták, hogy a PókerAkadémia fórumán további kérdésekre is válaszolnak.

Mi történt a Fekete Pénteken?

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (United States Department of Justice, röviden: DOJ), egy FBI-akció keretében, 2011. április 15-én tiltotta le a három legnagyobb online póker szolgáltató, a PokerStars, a Full Tilt Poker és az UB.com oldalait. A játékosok nem érhették el a termeket, helyette figyelmeztető üzenet kaptak, amely szerint az FBI bezárta az oldalakat, a termek ellen pedig eljárás indult a szövetségi törvények megsértése miatt.  A tulajdonosokat és a termek vezető beosztásban lévő menedzsereit csalással, pénzmosással és illegális szerencsejáték-szervezéssel vádolták meg.

Az Egyesült Államokban 2006 óta tilos az online szerencsejáték, de az oldalak megkerülték a szabályozást , és fogadták az amerikaiakat.

A póker Fekete Péntekjeként elhíresült nap eseményei után az online pókertermek kitiltották az Egyesült Államok játékosait, ami nemcsak az iparágra nézve volt negatív hatással, de az amerikai internetes pókerprofik is elvesztették megélhetésüket. Néhányan az élőpóker felé fordultak, a legtöbben viszont elhagyták otthonukat, szétszóródtak a nagyvilágban. Sokaknak a közeli Kanada jelentette a célállomást, de sokan tették át székhelyüket Közép- és Dél-Amerikába és Európába is.

A legtöbb Európába költöző amerikai pókeres az Egyesült Királyságot választotta, de az elmúlt hónapokban Magyarország is kedvelt lakhelyük lett. Legutóbb például a világ egyik legsikeresebb cash game pókerese, Daniel "jungleman12" Cates költözött Budapestre.