Nem blokkolhatók az online pókertermek?

2013.09.27. 09:28
A magyar állam január 1-től blokkolná a licenccel nem rendelkező onlineszerencsejáték-szolgáltatókat. Nem biztos, hogy lehetőségük lesz rá.

Az olaszországi online szerencsejátékok szabályozása az Európai Unió Bírósága elé került. Az előzetes döntéshozatali eljárás megállapította, hogy az olaszok saját gazdasági érdekeiket előtérbe helyezve olyan internetes szerencsejáték-szolgáltatókat blokkolnak, amelyek más EU-tagállamokban jogszerűen szolgáltatnak, ez pedig nem összeegyeztethető az uniós jogszabályokkal, írja a Póker Akadémia.

„Az olyan nemzeti törvénykezés, amely meggátolja a fogadási és játékszektorban a határokon átívelő tevékenységet, függetlenül az adott tevékenység megnyilvánulási formájától, kiemelten akkor, ha az ügyfél és a szolgáltató közötti közvetlen kapcsolat lehetséges, vagyis a hatóságnak módjában áll fizikailag ellenőrizni a szolgáltató adott tagországban tartózkodó közvetítőit, ellenkezik az Európai Közösséget létrehozó szerződés 43. és 49. cikkeivel" - szól a bíróság állásfoglalása.

A bíróság ugyanakkor elismerte a nemzeti szabályozások létjogosultságát és a tagállamok ahhoz való jogát, hogy engedélyhez és feltételekhez kössék a külföldi szolgáltatók működését a piacukon.

A döntés ellentmondásos. Egyrészről kijelenti, alapos jogi indok nélkül nem blokkolhatók EU-tagállamban engedéllyel rendelkező szolgáltatók, másrészről elismeri a tagállamok jogát piacuk szabályozásához. A szabályozás azonban betartathatatlan olyan szankciók nélkül, mint az engedéllyel nem rendelkező termek blokkolása.

A döntés a 2014. január 1-től hatályba lépő magyar onlineszerencsejáték-szabályozást is érintheti. Egyik pontja szerint ugyanis az internetszolgáltatók kötelesek blokkolni azon szerencsejáték szolgáltatók oldalait, amelyek nem rendelkeznek engedéllyel a magyar piacon. Ha az internetszolgáltató nem tesz eleget ennek a kötelezettségének, a NAV 100-500 ezer forintos pénzbírsággal sújthatja. Az Európai Unió Bíróságának döntésével kérdésessé vált, valóban lehetősége lesz-e az államnak a licenc nélküli szolgáltatók blokkolására.