Világbajnok, de gyenge, passzív pókeres

2013.11.09. 09:59
Nagynevű profik bírálják az új WSOP Main Event-bajnokot. Ryan Riesst nem érdeklik a kritikák.

Ryan Riess nyerte az idei pókervilágbajnokságot, a 23 éves amerikai honfitársát, Jay Farbert múlta felül a november 5-én rendezett heads-upban, amivel 8 361 570 dollárt (1,7 milliárd forint) keresett. Az új bajnok nem túl népszerű a pókeresek között, korábbi nyilatkozata és a döntőben mutatott játéka miatt is sok kritika éri, írja a Póker Akadémia.

Riess egy októberi interjúban közölte, magát tartja a legjobb játékosnak a döntőben, miközben olyan dollármilliókat összekártyázó ellenfelek vártak rá, mint a high stakes cash game profi David „Raptor" Benefield, a két WSOP-, és egy WPT-címmel álló JC Tran, és az ugyancsak WSOP-bajnok Amir Lehavot. Kijelentése nagyképűnek tűnt, a három, dollármilliókat nyerő pókereshez képest legfeljebb tehetséges kezdőnek számított. Tavaly kezdett élőversenyeken indulni, egyetlen jelentős eredménye volt a világbajnokság előtt, a WSOPC Horseshoe Chicagón végzett 2. helyen, amiért 239 063 dollárt (50 millió forint) kapott.

Támadták amiatt is, mert kijelentette, nem becsüli a pénzt, úgy szórja, mintha csak a hátsó kertben szedné egy fáról.

A döntő alatt játéka miatt kezdték ki. Nagynevű profik kritizálták a twitteren, például Scott Seiver, Paul Volpe és Griffin Benger. Számos megoldásába belekötöttek, gyengének, elképzelés nélkülinek ítélték játékát. Szintén bírálták, hogy miután 50 millióra növelte stackjét, túl passzívvá vált, alig emelt rá a mellette ülő, kevés zsetonnal álló Marc-Etienne McLaughlinre és Lehavot-ra.

„Ha mind nekem, mind a mellettem ülőknek 100 nagyvakjuk van, mindig nyitottam volna korongról. De figyelembe kellett vennem, hogy Amir és Marc shortstack, és feltételeztem, hogy az ICM-nek megfelelően rámtolnák a stackjüket. Folyamatosan olyan lapokat kaptam, mint például 2-3, 7-2, 9-3. Totál szemeteket. Szerettem a dobást, mert ezzel érdekes dinamikát hoztam létre, egymás elleni harcra kényszerítem az említett két játékost. Vannak emberek, mint például Scott Seiver, akik azt mondják, béna vagyok. Természetesen baromira nem érdekel" - nyilatkozta Riess.

Támogatói is akadnak, például a pókerszakíró Rich Ryan, aki egyenesen Phil Hellmuthhoz hasonlította, emlékeztetve, hogy a 13-szoros WSOP-bajnok két évvel volt idősebb, amikor megnyerte a világbajnokságot, és hasonló nyilatkozatokat tett, azonnal a világ legjobbjának tartotta magát. Szükség van a Riesshez hasonló megosztó játékosokra, mert érdekesek, eladhatók a médiában, alkalmasabbak a póker népszerűsítésére, mint a talán nagyobb tudású, de visszafogottabb játékosok.