Rohanjuk le Szíriát, csak előbb megadok

2013.12.28. 08:49
John McCain szenátor kongresszusi pókerpartija, Gus Hansen elbukott dollármilliói, a részeg óriáspanda támadása és további kínos pókersztorik 2013-ból.

Szeptemberben nagy visszhangja volt az egész világon annak, hogy a korábbi amerikai republikánus elnökjelölt, John McCain szenátor online pókerezett okostelefonján, miközben a külügyi bizottság a Szíria elleni háborúról döntött. A Washington Post tette közzé a képet, a lap élőben tudósított a vitáról, írja a Póker Akadémia.

A szenátor könnyen vette a dolgot. „Botrány! Lekaptak, miközben az iPhone-­on
pókerezem a több mint 3 órás szenátusi meghallgatáson,­ de a legrosszabb az egészben, hogy
vesztettem!" - írta a twitteren.

Az óriáspanda akcióban

A pókervilágbajnokság 2. helyezettje, Jay Farber egy kis pandafigurát vitt magával kabalaként a
WSOP Main Event döntőjébe. Néhányan szurkolói közül is pandának öltöztek. Az osztás
megkezdésekor az egyik panda a világbajnoki döntő főszereplője lett. Először heves koktélozásba kezdett, egyre oldottabb lett a hangulata. Eleinte vicces tánclépésekkel szórakoztatta a nézőket, majd este tíz felé a játéktér felé indult. A szervezők felszólították, mutassa meg a belépésre jogosító kártyáját, de mivel ilyenje nem volt, ezért finoman visszatessékelték.

Néhány órával később a panda újra akcióba lépett. A VIP felől rohanta meg a játékteret, sikerült felugrania az emelvényre, de elvesztette egyensúlyát, hatalmasat esett, elterült a játékosok mellett. Mindenki döbbenten figyelt, sem a játékosok, sem a szervezők, sem a közönség nem akart hinni a szemének. A panda egy ideig kinyúlva hevert, majd feltápászkodott, táncolt kicsit. Az őrök közeledtére pánikba esett, futni kezdett. A biztonságiak utána. A játék természetesen állt, mindenki szájtátva figyelt. A biztonságiak végül lekapcsolták a részeg pandát, és kikísérték a kaszinóból.

Millióktól fosztotta meg az internet­kimaradás

Március 4-­én volt a PokerStars 95 milliárdodik leosztására, amit a terem úgynevezett mérföldkő -promócióval ünnepelt. A jubileumi leosztásban minden játékos, aki lapot kapott az
asztalnál, 10 ezer dollárt vágott zsebre, és további ezer dollárt kaptak minden játékospont után,
amit az előző 50 leosztásban szereztek. A leosztás nyertesének nyereményét megduplázták.
A mérföldkő-leosztás egy kis tétes asztalon volt, amelyen a magyar MenFedlak is ott volt.

Mint az ilyen leosztásoknál megszokott, minden játékos all­in ment, hogy esélyt adjon
magának a promóció fődíjának megszerzésére. MenFedlak azonban nem tudta középre tolni
zsetonjait, elment az internetkapcsolata. Néhány perc várakozás után visszajött, és úgy tűnt, ő is középre pakolhatja stackjét, de a leosztás megkezdése előtt újra elment.

A PokerStars telefonon vette fel a kapcsolatot a játékossal, aki egy órát kapott, hogy megoldja a problémát az internetszolgáltatónál, esetleg más kapcsolatról jelentkezzen be. Ez az idő azonban nem volt elég, így sit­outon volt. A magyar pókeres 10 240 dollárt kapott, de ha all­in tud menni, a duplája lett volna a nyeremény, ugyanis J­4 lapokat dobott kényszerűségből, amihez nyerő sort kapott volna. „Az egész városban elment az internet, ezért nem sikerült sehonnan bejelentkeznem. A PS nagyon rendes volt, hogy egy órát vártak a leosztással".

Gus Hansen, az év vesztője

Hansen éveken át a dán póker kirakatembere volt. Háromszoros WPT-bajnok,
WSOP-címe is van, nyert Aussie Millionst, teljes élőtorna-nyereménye 11 240 677 dollár (2,3
milliárd forint). A cash game asztaloknál éveken át az egyik legrettegettebb high stakes játékosnak számított. Idén nem ment neki, ő az év vesztője, 8 534 093 dollárt (1,8 milliárd forint) bukott online asztalokon. Egy nyilatkozatában elmondta, berozsdásodott a játéka, ennek ellenére a legkeményebb ellenfelekkel pókerezik, ami nem jó döntés. Bevallotta, lusta, fejlesztenie kellene a játékát, hogy utolérje a legjobbakat, de nem tette meg, sőt gyakran úgy ül le játszani, hogy nem kizárólag a pókerre koncentrál, például tévét néz közben. Úgy gondolja, pechszéria is hozzájárul rossz eredményeihez, de nem foghat mindent erre.

Póker a Wembley­ben, 30 ezer helyett 781 játékossal

Az International Stadiums Poker Tourt (ISPT) a francia üzletember, Bernard Tapie álmodta meg.
Az eredeti koncepció szerint minden idők legnagyobb létszámú versenyét rendezték volna a
Wembley-stadionban. A 30 ezer fősre tervezett tornát 30 millió dolláros garantált
nyereményalappal kezdték hirdetni, azonnal nagy is lett az érdeklődés.

A szervezők azonban szabadon kezelték a garantált nyereményalap fogalmát. Előbb 20 millió euróra csökkentették, majd egy időre teljesen eltüntették a garantált nyereményt ígérő szlogeneket, sőt kijelentették, sosem hirdettek ilyesmit, annak ellenére, hogy eredeti reklámjaik a mai napig fellelhetők az interneten. Végül egymillió eurós garantált nyereményt hirdettek a győztesnek. A sok kamuzás, ami nemcsak a nyereményalapra, a verseny teljes lebonyolítására igaz, illetve a szervezők valótlan állításai természetesen bizalmatlanságot szültek, a várt 30 ezres mezőny helyett csak 761­-en indultak. Olyan kevés pénz folyt be a nevezésekből, hogy a szervezők kénytelenek voltak 589 ezer eurót hozzáadni a díjalaphoz, hogy az egymillió eurós garantált nyereményt ki tudják fizetni.

Az ISPT nem tanult semmit. Beharangoztak egy marokkói versenyt októberre­, mindössze 90 ezer eurós nyereményalappal ­, de az utolsó pillanatban lefújták.