Le sem érettségiztek, de már összekártyáztak egymillió dollárt

2014.08.06. 13:20

A póker nehezebb időszakát éli, mint néhány éve, de még mindig elképesztő összegek nyerhetők. A pókervilágbajnokság idei főversenyén például 62 820 200 dolláros díjazás alakult ki, ami 14,6 milliárd forintnak felel meg. A győztes - novemberben játsszák a döntőt - kereken 10 millió dollárt, vagyis mintegy 2,3 milliárd forintot kap, írta a Pókerakadémia.

Az élőversenyeknek azonban a költségei is drágák. A világbajnoki főverseny nevezési díja 10 ezer dollár (2,3 millió forint), de a nagyobb európai versenyek sem sokkal olcsóbbak. Az utazás és szállás szintén sok pénzt elvisz, miközben egyetlen peches laptalálkozás elég a kieséshez. A legtöbb játékos ezért online pókerrel kezdi karrierjét. Nem kell utazásra és szállásra költeni, tétek széles választéka elérhető, akár centes alapon el lehet indítani egy pókerkarriert. A szerencse szerepe ugyancsak kisebb, egy nap alatt számos torna, sit & go vagy cash game leosztás lejátszható.

Az online póker alsó korhatára 18 év, számos kamasz próbálja ki ekkor a pókert. A legjobbak már az első évükben dollármilliomossá válnak. Napjaink három legnagyobb tehetségének a német Ole "wizowizo" Schemion, a svéd Lukas "lukethafluke" Berglund és az amerikai Daniel "mrgr33n13" Colman számít. Mindannyian megalapozták már életüket a pókerrel.

Schemion 2011-ben, 18 évesen jelent meg az online színtéren, tornákat játszik. Néhány hónap elég volt ahhoz, hogy a profik körében is felhívja magára a figyelmet.

"Wizowizo alig egy hónapja regisztrált itt, és mindössze 9 ezer hiányzik neki az egymillió dolláros nyereményhez! Ez hihetetlen, lehetséges ez egyáltalán?" - írta az egyik versenyjátékosok eredményeit monitorozó site-on a német profi, Alex "RedIceRap" Gerlach.

Bár Schemion valójában nem egy hónap alatt érte el az eredményt - a regisztrációt megelőző hónapok eredményeit is megjelenítették -, nagyon rövid idő alatt lett dollármilliomos. Mára élő pókerben is letette névjegyét, 6,3 millió dollárt nyert, online eredményeivel pedig körülbelül 10 millió dollárnál tart.

A 22 éves Berglund jelenleg 6. az online versenyjátékosok világranglistáján, az év korábbi részében vezetett is. Ugyancsak 18 évesen tűnt fel, és szintén dollármilliomossá vált első szezonjában. Ezt többek közt annak köszönheti, hogy már ekkor begyűjtött egy jelentős élőverseny-eredményt, megnyerte a WPT Barcelonát, amiért 327 546 dollárt (76 millió forint) kapott. Ezzel minden idők legfiatalabb WPT-bajnoka lett. Napjainkig körülbelül 4 millió dollárt nyert online és közel 500 ezret élőben.

Colman 23 éves, heads-up sit & go specialista. A műfajból adódóan online eredményei nehezebben követhetők, az viszont nem kérdés, hogy legalább akkora nyerő, mint a fenti két pókeres. Fiatal kora ellenére a világ legjobbjának számít saját játéknemében, ő az első, aki egymillió dollárt nyert egy naptári évben hyper-turbo heads-up játékokban. 2013-ban állította fel a rekordot. Idén megnyerte az egymillió dollár nevezési díjú WSOP Big One-t, amivel 15 306 668 dollárt (3,5 milliárd forint) vágott zsebre.

A fenti pókeresek 18 éves korukban váltak éljátékossá - az online pókertermek ma már szigorúan veszik az alsó korhatár betartását. Korábban ez nem volt jellemző, vannak olyan játékosok is, akik le sem érettségiztek, de már dollármilliomosok voltak.

A legmegdöbbentőbb sztorik egyike Viktor "Isildur1" Blomé. A svéd játékos 12 évesen kezdett pókerezni, kezdetben centes alapon a barátaival. Hamar kiderült, hogy tehetséges, hamarosan online is kipróbálta tudását. Száz dollárt fizetett be, és alig múlt 15 éves, amikor már high stakes asztalokon pókerezett. Aztán mindent elveszített...

"Egy jó széria után 300 ezer dollár volt a számlámon. Aztán mindent elbuktam. Olyan mély bűntudatom volt, amilyet sosem éreztem előtte. Emlékszem, amikor kikeltem az ágyból azon a decemberi reggelen. Az egész éjszakát átpókereztem, padlóig tiportam a bankrollomat. Iskolába kellett menni, ahol mellesleg mindenben le voltam maradva... Rosszul voltam a póker gondolatától is. Nagyon jól emlékszem az érzésre... Ez az érzés a legpontosabb meghatározása annak, miért nem szabad teljes bankrollt kockáztatni" - írta Blom egyik blogbejegyzésében.

Az agresszív játékstílusáról elhíresült svéd rövid időre abbahagyta a pókert, de nem bírta sokáig nélküle. Hamarosan újra a nagy nyerőkhöz tartozott, dollármilliós bankrollból gazdálkodott. 18 éves volt, amikor megjelent a legkeményebb terem, a Full Tilt Poker high stakes asztalain. Kezdetben mindenkin átgázolt, pedig olyan játékosokkal pókerezett, mint például Phil Ivey és Tom "durrrr" Dwan. A szárnyalást azonban mélyrepülés követte: nevéhez fűződik az online póker történetének legnagyobb vesztő menete. Brian Hastings 2009. december 8. éjszakáján 4,2 millió dollárt nyert Blomtól, a teljes bankrollját.

Blom hamarosan ismét felállt a padlóról, jelenleg is high stakes játékos, a Full Tilt Poker igazolt profija.