Csalt, elbukta a 2,8 millárdos pert a 10-szeres pókervilágbajnok

2014.10.14. 07:28
A tízszeres WSOP-­bajnok Phil Ivey úgynevezett edge­sorting technikával nyert 7,3 millió angol fontot a londoni Crocksfords kaszinóban. A bíróság szerint ez csalás, nem kell kifizetni a nyereményt.

A napokban kezdődött meg Phil Ivey és a londoni Crocksfords kaszinó pere. Ivey 2012 augusztusában 7,3 millió angol fontot (2,8 milliárd forint) nyert a baccarat asztaloknál, a játék egyik változatát, a Punto Bancót játszotta, írja a Póker Akadémia.

A Crockfords végül nem fizette ki a nyereményt, arról tájékoztatták a Iveyt, hogy csalás gyanúja miatt vizsgálatot indítottak ellene. A kaszinó szerint Ivey és a vele lévő nő amiatt nyertek, mert a játékban használt kártyák hibásak voltak. Ivey

észrevette, hogy a hátlapon lévő díszítés nem teljesen szimmetrikus a lapok vágásánál, így már a licitálás előtt tisztában lehettek az érkező lapok értékével.

Ezt szaknyelven edge­sortingnak nevezik.

A kaszinó később bejelentte, vizsgálatuk megerősítette a csalást, így nem fizetnek. Ivey beperelte őket. A tízszeres WSOP­-bajnok a tárgyaláson elmondta, véleménye szerint az edge­sorting nem csalás, teljesen legális stratégia.

„Úgy gondolom, rosszul végezném a munkám, ha nem fordítanám a magam előnyére azokat a
gyengeségeket, amelyek a kaszinók bizonyos játékaiban fellelhetők. Ugyanakkor kijelentem, minden stratégiám törvényes, sosem csaltam egyetlen kaszinóban sem. Ellentétes az elveimmel a csalás, emellett sosem kockáztatnám a jó hírnevem törvénytelen módszerek használatával."

„Minden alkalommal, amikor edge­sortingoltunk, úgy ítéltük meg, hogy jogszerűen, a törvényesség keretein belül játszunk. Fel sem merült bennünk, hogy az edge­sorting jogszerűtlen stratégia. És a mai napig teljes mértékben úgy gondolom, ez egy jogszerű játékmód" - mondta Ivey.

A londoni High Court, a felsőbíróság alsó fokozata döntést hozott. John Mitting bíró elmondta, az edgesorting egyértelműen csalás a polgári jog szerint, így a Crocksfords kaszinó jogosan nem fizette ki a nyereményt. „Olyan előnyhöz juttatta magát, amelyet a játékszabályok nem engedélyeznek. Nézőpontom szerint, ez egyértelműen csalás".

Az ítélet megosztja a közvéleményt. Sokak szerint valóban csalás történt, hiszen Ivey kizárólag
azért vett részt a játékban, mert felfedezte a hibát, és ezt ki akarta használni. Mások szerint
viszont a kaszinó felelőssége a hibás pakli használata. A jövőben akár könnyű pénzszerzést jelenthet a kaszinóknak, ha szándékosan hibás paklit használnak: nem kell fizetni a nyerteseknek.

Ivey a Borgata kaszinóval is perben áll, ebben az ügyben ő az alperes. A kaszinó 9,6 millió dollár (2,3 milliárd forint) kártérítést követel, ugyancsak edge­sorting csalásra hivatkozva.