Kisorsoltuk a Polgár lányok kihívóit

2008.10.09. 21:29
Alig érkezett rossz megfejtés az Index hétfői sakkfeladványára, hetvenen képzelték magukat Polgár Zsuzsa helyébe, és vezették a világos bábukat. Három sakkozónak adhattunk lehetőséget a szombati szimultánra, amelyet a Művészetek Palotájában rendeznek.

Szombat délután három órától rendezik a második Aquaprofit sakknapot, amelyen a három olimpiai bajnok Polgár lány újra együtt sakkozik.

Polgár Zsuzsa Amerikából tér haza, Polgár Zsófia Kanadából, Polgár Judit, a világranglista vezetője Budapesten él. Hárman száztáblás szimultánt tartanak, amelyikre az Index is bejuttatott három versenyzőt azok közül, akik egy hétfői feladványt megfejtettek.

Összesen hetvenen megfejtés érkezett, közülük mindössze három nem volt helyes, a többiek közül sorsoltunk. Nyolcéves sakkozó is küldött megfejtést – tavaly egy hétéves játékos szorongatta meg Polgár Juditot –, huszonegy női sakkozó is helyesen rakosgatta a világos bábukat, és elkerülhetetlenné tette a mattot.

Két variáció is helyes volt, világos vezérnek ütnie kellett b8-ra, majd a huszárnak feltétlenül e4-re kellett lépnie. A sorrend cserélhető volt.

A szerencse Nesselfeld Jenőnek, Moldován Mártonnak és Vágyi Eriknek kedvezett. Az első játékos azt emelte ki, hogy megpróbál szívóskodni, és majd meglátjuk, ez hány lépésre lesz elég. A második ígéri, leül, és játszik egy jót, mert ez mégiscsak buli, a harmadik pedig azt is elmondta, melyik játszmából vettünk ki részletet, mert nagyon emlékezetes volt, ahogyan Polgár Zsuzsa legyőzte Hardicsay Pétert.