Lékó Péter: Jó, hogy lemondtak rólunk

2008.11.11. 15:34 Módosítva: 2015.05.21. 03:13
A csütörtökön kezdődő drezdai sakkolimpián a magyar válogatottat az ötödik helyen emelték ki, de minden idők legrangosabb versenyén az éremszerzés sem elképzelhetetlen. Pintér József kapitány problémákra számít, de nem hagyja, hogy az egyéni érdek a csapaté fölé kerülhessen.

A magyar sakkválogatott 2002 után újra a legerősebb összeállításában játszik az olimpián, ennek megfelelően az ötödik helyen rangsorolták. 2002-ben, a szlovéniai Bledben ezüstérmet szerzett a Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Ruck Róbert csapat, a végső győztes oroszokat is legyőzte, pedig Kaszparov is játszott. (A negyedik táblás Ruck nyert.)

leko

„Miután legutóbb, 2006-ban lemondtam a játékot, most egy percig sem volt kérdéses, hogy vállalom a szereplést. Külön motiváló, hogy a torna minden idők legerősebb csapatversenye lesz. Az olimpia visszakapta régi imázsát. Egymást segítve elég sokáig juthatunk” – kezdte elemzését a legelőkelőbb helyen jegyzett magyar nagymester, Lékó Péter.

Hozzátette, különleges atmoszférája lesz az eseménynek, de pillanatnyilag azt a legnehezebb megjósolni, milyen formában lesz.

"Kiszámíthatatlan, mint ahogy az egész verseny az. Éreztem már úgy, hogy most aztán igazán jól felkészültem, kitűnő állapotban hittem magam, a sikerek mégis elmaradtak. Ugyanakkor ha betegen, küszködve indultam egy versenyen, akkor meg pompás teljesítményt hoztam ki magamból. Az is igaz, hogy egy apró nüansz, egy szerencsés lépés is sokat lendíthet a játékomon” – állította.

Nincs olyan válogatott, amelyiket mindenképpen szeretne elkerülni, de olyan sincs, amellyel feltétlenül szeretne játszani. A sorsolással sem szeretne foglakozni, nincs értelme. A partik lebonyolítása annyiban változott, hogy nem két óra, hanem csak másfél van a negyven lépés megtételére. Még nem játszott így, kissé rutintalan, és mivel az utóbbi időben gyakran került időzavarba, nem feltétlenül előnyös ez, de a helyzet úgy is hozhatja, hogy jól jön ki belőle.

„Ahogy hallom, bennünket egyáltalán nem tartanak éremesélyesnek, lemondtak rólunk. Ez jó. Legalábbis engem boldogít. Minél többen gondolják így, annál jobb. Az azeriek úgy tettek, mintha nem is léteznénk, visszakérdezett egyik játékosuk, van-e magyar válogatott? Nem szavakban kell erősnek lennünk, hanem a tábla mellett. Két fiatal is velünk lesz, az ő lendületükre is számíthatunk, no meg Almási Zolira, akinek ugyan még nem nincs meg a 2700 pontja, de hamarosan meglesz, mert kiválóan, élete formájában játszik” – magyarázta Lékó. (Almási az első szellemi olimpián vezére volt az élen végző magyar csapatnak.)

Mivel az olimpia pontozása megváltozott, különösen fontossá vált a régóta ismert elv: lehetőleg senki ne kapjon ki, és majd csak nyer valaki. A 4:0-s győzelem ugyanúgy két pontot ér, mint a 2,5:1,5-es siker. (Csak a holtversenynél van szerepe a győzelmek arányának.) A döntetlennél egy pontot kap mindkét válogatott, a vereségért nem jár semmi.

Lékó elmondta, leszívta energiáit a vb-döntő, ahol az orosz Vlagyimir Kramnyik szekundánsa volt, és csak napi három órát aludt három héten át. „Amióta hazatértem, folyamatosan pihentem, bár mégsem lehetett maximálisan aktív a pihenés, mert a sakktáblára csak odapillantottam. Lehet, hogy hibát követtem el, de azért számíthatok a felkészültségemre, rutinomra.”

Számok és adatok:

A rajtlista élcsoportja a legjobb négy Élő-pontszám átlagával:

Oroszország (2756): Kramnyik, Morozevics, Szvidler, Griscsuk, Jakovenko

Ukrajna (2729): Ivancsuk, Karjakin, Eljanov, Jefimenko, Volokityin

Kína (2714): Wang Jue, Bu Xianghzi, Ni Hua, Wang hao, Li csao

Azerbajdzsán (2709): Radzsabov, Mamedzsarov, Gaszimov, Huszejnov, Mammadov

Magyarország (2692): Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Balogh Csaba, Berkes Ferenc

Bulgária (2691): Topalov, Cseparinov, Georgijev, Delcsev, Jotov

A címvédő örményeket a kilencedik helyre sorolták, az amerikaiakat a tizedikre. India tizenkettedik, de az abszolút világbajnok Vishwanathan Anand nélkül áll fel.

154 ország indul, a rendező németek három csapattal.

Harminc lépés alatt csak bírói engedéllyel lehet döntetlent ajánlani.

A csütörtökön induló torna tizenegy fordulós lesz, az ötödik és a tizedik forduló után lesz szabadnap.

„Egyre nehezebb mostanában felkészülnöm, mert a gyerekeimet nevelem. Próbálom összeegyeztetni a kettőt, többet foglalkoztam az utóbbi időben a sakkal, és azt hiszem, megfelelően ráhangolódok a versenyre” – jelentette ki Polgár Judit.

A válogatott tagjai fejenként legalább kétmillió forintot kereshetnek, ha dobogón lesznek, az aranyéremért 3,75 milliót kapnak.

polgar

Pintér József kapitány elárulta, nem lesz könnyű helyzetben, mert neki a csapat érdekeit kell szem előtt tartania, és ha netán lesz egy olyan parti, amelyen az egyik magyar sakkozó jól áll, de felesleges kockáztatni, mert a döntetlen is elég az összetett győzelemhez, akkor neki kell meggyőznie játékosát, hogy hagyja ki a kínálkozó esélyt.

„Pontosan tudom, nem nagyon fognak nekem örülni a játékosok, sok probléma adódhat ebből a lebonyolításból, de nekem a csapat eredményességét kell maximálisan szem előtt tartani. Almási Zoltán nem véletlenül mondta, hogy le fog lőni, ha döntetlenre kell adnia egy meccset, hiszen az egyéni eredményessége, világranglistás előmenetele múlhat rajta” – mondta a szakvezető.

Mindkét magyar válogatottól elvárás, hogy a legjobb hat között végezzen.

A tizenegyedik éremre várva

Magyarország eddig háromszor nyert az olimpián, 1927-ben, 1928-ban és 1978-ban. A harmadik diadal különösen emlékezetes – épp kedden van a harmincadik évfordulója –, mert a Szovjetunió 1952 óta tartó hegemóniáját törte meg a Portisch vezette csapat. Magyarország ötször lett második, kétszer harmadik.

A nőknél két magyar győzelem volt, 1988-ban és 1990-ben. A három Polgár lány mellett Mádl Ildikó alkotta a csapatot. Emellett két második és egy két harmadik hellyel büszkélkedhetünk.

A magyar csapatok:

Férfiak: Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Balogh Csaba, Berkes Ferenc

Nők: Hoang Thanh Trang, Vajda Szidónia, Mádl Ildikó, Rudolf Anna, Schneider Veronika