A döntetlen Iránnal még éppen belefér

2008.11.14. 11:16
A drezdai sakkolimpia legnagyobb meglepetéseinek egyikét a magyar válogatott produkálta, amely csütörtökön nem tudta legyőzni a 41. helyen rangsorolt Iránt. A nők fölényes győzelemmel kezdtek, a spanyolok ellen folytathatják sorozatukat. Az első körben pihenő Lékó Péter pénteken megadhatja az alaphangot.

Nem kezdte jól szereplését a magyar férfi válogatott a drezdai sakkolimpián, az első fordulóban a játékosok – Polgár Judit, Almási Zoltán, Balogh Csaba, Berkes Ferenc – négy döntetlent értek el Irán válogatottjával szemben. Iránban sokáig tiltott játék volt a sakk, de ez sem akadályozta meg, hogy elsajátítsák az alapjait.

Mivel ezen a sakkolimpián új pontozási rendszert vezettek be, a döntetlenért egy pontot kap a csapat, míg a győztesek kettőt, és ez jelen esetben kedvező, hiszen az azeriek és az örmények is 4-0-ra nyertek, de ezért ők is csak két ponttal gazdagodtak.

„Győzelmet vártunk, de ez is előfordulhatott. Vegyük úgy, hogy a főpróba nem sikerült, de majd az előadás győzelmet hoz. Talán még egy kisiklás belefér, de annál több már biztosan nem” – értékelt Kállai Gábor, aki a 2002-es ezüstérmes csapat kapitánya volt.

Úgy gondolja, Lékó Péter kihagyása egy rossz hagyomány továbbvitelét jelentette. „Pár évtizede még akkora különbség volt az első fordulóban a csapatok közt, ami megengedhette, hogy a legjobb pihenőt kapjon. Most már nem. A bolgárok is ráfáztak Veszelin Topalov pihentetésére, rögtön az első meccsüket elbukták a német második csapattal szemben.”

Tanulságosnak nevezte az első kört Kállai, különösen, mert Polgár Juditon kívül nyerési esélye senki másnak nem volt. Polgár a huszonnyolcadik lépésben hibázott, akkor túlzottan akarta a győzelmet, és gyaloglépése után ellenfele örökös sakkal menekült a döntetlenbe.

A magyarok a péntek délutáni következő fordulóban a lettekkel találkoznak, akik az első fordulóban ugyancsak döntetlent értek el, ráadásként a nyolcadik helyen kiemelt izraeliek ellen.

„Remélhetőleg Lékó Péter sikeres bemutatkozással megadja az alaphangot” – bizakodott Kállai.

A magyar nők magabiztos első győzelmük – a kazahokat verték 3,5-0,5-re - után pénteken begyűjthetik az újabbat, a spanyolokkal mérkőznek.