A világbajnokkal mérkőzik Lékó Péter

2009.02.19. 15:43 Módosítva: 2009.02.19. 15:45
Ötödször játszik Miskolcon párosmeccset a legjobb magyar sakkozó, Lékó Péter. Ellenfele a világranglistát vezetõ, és a világbajnoki címet is birtokló Vishwanathan Anand lesz. Az indiai nagymester Nagykanizsán csapatbajnoki meccsen is játszik majd tavasszal.

A világbajnok indiai Viswanathan Anand lesz Lékó Péter ellenfele a június 2. és 7. közötti miskolci sakkfesztiválon, amelyiken rapid-párosmérkőzést vív egymással a két nagymester. Ezt Káli Sándor, Miskolc polgármestere jelentette be.

A sorozat 2005-ben kezdődött, akkor az angol Michael Adams érkezett a megyeszékhelyre. Egy évvel később a sakklegendának számító orosz Anatolij Karpovval folytatódott a torna, majd 2007-ben az akkor "hivatalban" lévő sakk-király, az ugyancsak orosz Vlagyimir Kramnyik vívott nyolc partit Lékóval. Tavaly a norvég Magnus Carlsen jött Miskolcra, az idén pedig a sportág jelenlegi legnagyobb alakja lesz Lékó ellenfele.

A 39 éves Anand, a sakkozás tizenötödik világbajnoka 1988-ban lett nemzetközi nagymester. Két éve a mexikói vb-n kétfordulós viadalon veretlenül végzett az élen és hódította el a koronát Kramnyiktól. Címét tavaly a bonni párosmérkőzésen védte meg Kramnyikkal szemben.

Lékó és Anand 1994-ben csatázott először, azóta hetven játszmát váltottak. Az indiai negyvenöt döntetlen mellett 20-6-ra vezet a klasszikus tempójú, a rapid-, a villám- és a vakpartik összesítésében. Miskolcon rapidpartikban mérik össze tudásukat, ebben a műfajban Anand hét, Lékó pedig két partit nyert. A január 1-től érvényes világranglistán Anand 2791 Élő-ponttal a második, Lékó 2751 egységgel pedig a kilencedik helyen áll.

A legjobb magyar sakkozó kijelentette: ellenfelét nem ő választotta meg, Anandnak azonban örül. Biztos benne, hogy világszerte óriási érdeklődés kíséri majd a pároscsatát, amelyet élőben várhatóan ismét milliók követnek majd nyomon az interneten.

Lékó korábban szekundánsa is volt az indiai versenyzőnek, aki a Nagykanizsa színeiben játszik majd a magyar csapatbajnokságon.

Lékó eddig Miskolcon egyszer nyert (Karpov ellen), egyszer döntetlent ért el (Adams-szel szemben, 0-3-ról egyenlített) és kétszer kikapott (Kramnyiktól és Carlsentől).