Anand olyan, mint egy ágyúgolyó

2009.06.09. 10:22
Az indiai Vishwanathan Anand bebizonyította, hogy a rapid sakkpartikban legyőzhetetlen. Lékó Péter négyszer megpróbálta, előnybe is került egy játszmán belül, de a teljes pontot nem tudta megszerezni. Anand kétszer is felőrölte őt.

A világbajnok sakkozó, Vishwanathan Anand 5-3-ra verte nyolcmérkőzéses párosmeccsen a világranglista kilencedik helyén álló Lékó Pétert. A miskolci találkozón nem született meglepetés, Lékó egyszer sem tudta legyőzni a világ legjobb rapid játékosát.

"Nem örülhetünk, egy vereségnek sosem lehet, de szégyenkezésre semmi ok, Anand egyszerűen jobb ebben a műfajban. A klasszikus partikban is világbajnok, de a gyorsakban abszolút a világ felett áll” – mondta Kállai Gábor korábbi szövetségi kapitány.

Hozzátette, örült annak, hogy Lékó egy súlycsoportban volt ellenfelével, és ha több ideje lett volna a gondolkodásra, a második napon legyőzhette volna, a végjátékra eggyel több futója maradt. Anand azonban pillanatok alatt átlátta, hogyan képes hatékonyan védekezni: királyát a sarokba helyezte, a futója azonos színű mezőn állt vele. A kiküzdött előny így egy csapásra szertefoszlott.

„Iszonyatosan gyorsan lép, amivel állandó nyomás alatt tartja ellenfeleit. Amikor éles, nagy feszültségű helyzet alakul ki, a rivális örül, hogy egyáltalán lépett valamit, de ki sem tudja magát fújni, mert szinte azonnal lép rá, és még nagyobb nyomást kelt. Mint egy tüzér, aki állandóan bombázza az állásunkat, és a végén csak felőrli” – jellemezte Kállai az indiai játékost.

Kállai úgy gondolja, mindjárt az első nap eldőlt a párosmeccs, amikor Lékó a Grünfeld védelmet választotta, de világossal nem tudott előnybe kerülni, aztán fordított színekkel ugyanezt a variációt játszották, Anand azonban meglepőt húzott, és nyert is.