A Nemzet Sportolója sakk-kapitány lehet

2009.06.15. 13:01
A Magyar Sakk Szövetség elnöksége szerdán tárgyalja Portisch Lajos kapitányi kinevezését. Az olimpiai bajnoki címet szerző játékost először vonnák be a szakmai munka irányításába.

A nagykanizsai sakk bajnokcsapat aktív játékosa, a 72 éves Portisch Lajos bejelentette: van esély arra, hogy hamarosan ő vezetheti a magyar válogatottat. A csapat legközelebb ősszel, az újvidéki Európa-bajnokságon játszik, akkor már az 1978-ban olimpiai bajnokcsapat éltáblása vezetheti a legjobbakat, és akár 2010-ben, az oroszországi olimpián is.

Portisch már a múlt héten megjegyezte, miután nyilvánosan is gratulált a jelenlegi világbajnok Vishwanathan Anandnak, ha ő lesz a kapitány, akkor a magyar válogatottnak nagyobb esélye lesz a következő sakkolimpián, mint az indiainak.

Anand és Portisch egy csapatban versenyeznek majd a Nagykanizsa sikereiért. „Anandnak szurkoltam a világbajnoki döntőben, mert az egész életemet az oroszokkal szemben vívtam, és nagyon örültem, hogy megint nem orosz sakkozó a legjobb” – tette hozzá viccesen.

A hazai szövetség elnöksége szerdán tárgyal Portisch esetleges kinevezéséről, akinek teljesíthető anyagi követelései vannak, így az egyik legnagyobb tudású hazai sakkozó hasznosíthatná korábbi tapasztalatait, és a hírek szerint a versenyzők sem kifogásolták jelölését.

A csapatot eddig Pintér József vezette, a 2006-os olimpián hatalmas bravúrral ötödik lett a legjobbjait nélkülöző magyar csapat, tavaly Drezdában már Polgárral és Lékóval lett nyolcadik.