25 év után folytatódik a legnagyobb csata

2009.09.21. 23:23 Módosítva: 2009.09.21. 23:23
1984-ben sikerült kifárasztania Garri Kaszparovnak a nála 12 évvel idősebb Anatolij Karpovot, most nem csak a kora miatt esélyes. Legendás, félbeszakadt csatájuk negyedszázados évfordulóján élvezetes meccsek várhatóak. A két nagymester négyszer játszott egymás ellen vb-döntőt, Kaszparov nyerte mindet.

25 évvel mindmáig emlékezetes világbajnoki döntőjük után újra egymással játszik a két kiváló sakkozó: Anatolij Karpov és Garri Kaszparov. A spanyolországi Valenciában keddtől 12 partit játszanak, nyolcat a rapid sakk szabályai szerint.

Ha az összes eddigi partijaikat vesszük: 94,5-86,5-re vezet az örmény – Weinstein néven született - Kaszparov, aki huszonegy évesen hívhatta ki először az akkori bajnok Karpovot.

Gyorsan tetemes hátrányba is került, a 3., a 6., a 7., a 9. és a 27. játszmát is elbukta. Utána egyértelműen fárasztani akarta riválisát. 1984-ben a 12 évvel idősebb Karpovnak az akkori szabályok szerint már csak egyetlen győzelem hiányzott, hogy megvédje bajnoki címét, de ezt nem tudta megszerezni.

Kaszparov ugyanis semmi mással nem foglakozott, csak hogy ne kapjon ki, és a 32. partiban váratlanul nyert. A védekezése a folytatásban is tökéletesnek bizonyult, öt és fél hónap után pedig kezdte felőrölni Karpovot, a 47. és a 48. játszmában már könnyedén verte.

Ezzel zárkózott fel 5-3-ra, de ekkor a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke, Florencio Campomanes beszüntette a mérkőzést. Ezen mindkét fél jelentősen felháborodott.

A végkimerülés szélére sodródó Karpov azért, mert már csak egy meccs kellett neki, a 21 éves, lendületes Kaszparov pedig azért, mert annyira kifárasztotta már a fizikailag sokkal gyengébb Karpovot, hogy könnyen porrá zúzhatta volna a hátralévő partikban.

A következő évben már simán nyert Karpov ellen, utána is mindig megvédte címét, pedig még háromszor játszottak.

Az erőviszonyok most sokkal világosabbak, Kaszparov szellemileg sokkal frissebb, annál is inkább, mert az utódának, egyben csodagyereknek tartott norvég Magnus Carlsent edzi. Másodsorban Karpov, ha el is indul valamilyen tornán, már a megnyitás után általában gondjai akadnak, legutóbb simán lett utolsó, és már nincs a legjobb száz közt.

A négy éve visszavonuló Kaszparov azonban – Kállai Gábor nagymester szerint - vélhetően arra törekszik, hogy udvariasan verje meg Karpovot, ne legyen túl nagy a különbség közöttük.