Lékó Pétert nagyon elverte Topalov

2009.10.06. 17:23 Módosítva: 2009.10.06. 17:23
A világossal játszó Lékó Péter a Grünfeld védelmet választotta a bolgár Veszelin Topalov ellen, de már pár lépés után látszott, bajba kerülhet. Végül hatalmas pofont kapott, lesöpörte őt a világranglistát vezető ellenfele.

A nancsingi sakk szupertornán továbbra sem sikerült ellépnie az utolsó helyről Lékó Péternek, aki ugyan megszorongatta két napja a magabiztosan vezető norvég csodagyereket, Magnus Carlsent, de minőségelőnyét nem tudta érvényesíteni.

Nem tudni, hogy ez zavarta-e meg annyira, de kedden a bolgár exvilágbajnok, Veszelin Topalov valósággal átgázolt rajta, noha a magyar nagymester kezdett.

A világranglistán hatodik Lékó lényegében ellenállás nélkül veszített, erre mondta Kállai Gábor nagymester, valaminek történnie kellett vele, mert ennyire gyengén nem szokott magyarázat nélkül játszani.

A 30 éves Lékó Topalov ellen a huszonharmadik lépésben kapott egy olyan f3-as gyaloglépést, amit nagyon nem szabadna, futóját ezzel megtámadta a bolgár játékos.

Utána Lékó leütötte ugyan Topalov bátyáját, de ezért a bástyáért két futót adott, vagyis tiszthátrányba került, innen pedig nem is lehetett menekvés, borzasztó volt látni, esélye sincs arra, hogy döntetlenre mentsen.

Topalov 2005-ös világbajnoki sikerénél is megverte Lékót sötéttel – mindjárt az első partiban -, de annyiban különbözött a két meccs, hogy akkor a magyarnak volt nyerőesélye, de nem használta ki, most viszont tehetetlenül szemlélte, hogy képtelen feltartóztatni riválisát.

Lékó eddig még nem nyert a kínai városban, két vereséget viszont begyűjtött.