Berkes Ferenc is indulhat a sakkozók Világkupáján

2010.03.18. 21:39 Módosítva: 2010.03.18. 21:39

Almási Zoltán után Berkes Ferenc is kiharcolta a Világkupa-részvétel jogát a Rijekában rendezett sakk Európa-bajnokságon, miután a csütörtöki rájátszásban nagy csatában legyőzte ellenfelét.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint Berkes a szerb Bojan Vuckoviccsal mérkőzött meg. Először 15-15 perc és lépésenként 10-10 másodperces időbeosztás alapján játszottak két partit, és bár a magyar előnybe került, később riválisa egyenlített. A folytatásban két 5-5 perces és 2-2 perces összecsapásuk is 1-1-gyel végződött, így a továbbjutást az úgynevezett "hirtelen halál" döntötte el, amelyet Berkes nyert meg.
Az már szerdán eldőlt, hogy a holtversenyben negyedikként zárt Almási ott lehet a jövő évi Vk-n, neki nem kellett "rájátszania".
Az Eb-n az orosz Jan Nepomnyjacsij mögött a grúz Badur Zsobava lett a második, Artyom Tyimofejev pedig a bronzérmes. A nők viadalán a harmadik helyért volt rájátszás, a lengyel Monika Socko győzött, s lett így bronzérmes a svéd Pia Cramling és a litván Viktorija Cmilyte mögött.