Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Liu Shaoang
ma 11:45
Liu Shaoang
Rövidpályás gyorskorcsolya

Exhumálták Bobby Fischer holttestét

2010.07.05. 17:39
Fülöp-szigeteki szeretője állítja, a 2008-ban elhunyt sakkzseninek van egy 9 éves lánya, a genetikai azonosítás kétmillió dolláros hagyatékról dönthet.

Az izlandi hatóságok exhumálták Bobby Fischer maradványait, hogy kiderüljön, valóban a sakkvilágbajnok-e egy kilencéves kislány apja.

A 2008-ban elhunyt Fischert egy pap, egy orvos és hivatalos személyek jelenlétében emelték ki a földből. Az intézkedésre "hozzáértő és méltóságteljes módon, a jogi útmutatásoknak megfelelően került sor" - tájékoztatott a rendőrség. Fischert újból eltemették, amint elvégezték a mintavételt.

Fischer fülöp-szigeteki szeretője azt állítja, hogy a kilencéves Jinky Young a sakkozó lánya. A genetikai azonosításra azután lesz mód, hogy a reykjavíki fellebbviteli bíróság megváltoztatta az első fokon eljáró hatóság kihantolást elutasító ítéletét.

A sakkozótól származó szövetminták a becslések szerinti kétmillió dolláros (456,2 millió forintos) hagyaték sorsát változtathatják meg. Fischer vagyonára a korábbi felesége, két unokaöccse és az amerikai adóhivatal is igényt tart.

Az amerikai születésű, 2005-ben Reykjavíkban letelepedett Fischer az egyetlen amerikai sportoló, akinek sikerült megtörnie a szovjet nagymesterek évtizedek óta tartó hegemóniáját. 1972-ben Reykjavíkban győzte le Borisz Szpasszkijt, elnyerve ezzel a sakkvilágbajnoki címet.

Az izlandiak szerint a szigetországban lejátszott döntő erős befolyással lehetett a helyi törvényhozókra abban, hogy a szigetország befogadja a sakkzsenit. Fischer ugyanis 1992-ben az amerikai tilalom ellenére Jugoszláviában 3,3 millió dollárért egy partit játszott korábbi nagy riválisával, Szpasszkijjal, akit megint csak legyőzött.

Fischer ez után már nem tért vissza az Egyesült Államokba, eltűnt a hatóságok szeme elől, és több országban megfordult, többek között Budapesten is élt egy ideig.