Csalással vádolják a francia sakkozókat

2011.01.24. 12:25
Sokkolta a sakkozókat a franciák bejelentése: szervezetten csaltak, hogy a 19 éves Feller partikat nyerjen a sakkolimpián.

A Francia Sakk Szövetség a hétvégén hozta nyilvánosságra, hogy fegyelmit indít két játékos és az olimpiai csapat kapitánya ellen.

A gyanú: Sebatien Feller szervezett csalással játszotta meccseit az oroszországi sakkolimpián.

Feller a tartalékok legjobbja lett, a francia csapat pedig összesítésben a tizedik. Ennek ellenére bejelentették a francia sportminisztériumnál a nyomozást, mert úgy gondolják, a három sportoló viselkedése aláásta az ország hírnevét és tekintélyét.

Cyrill Marzolo ugyanis otthon elemezte a partikat a legkomolyabb programmal, az ajánlott lépéseket eljuttatta Arnaud Hauchard kapitánynak, aki pedig - még nem tudni, hogyan, feltehetően test vagy kézjelekkel - továbbította Fellernek.

Fellernek könnyebb volt úgy bekerülni a csapatba, ha becserélésekor nyer. Élőpont-számán egyébként jelentősen javított a tornán.

A sakkban utoljára a csalás gyanúja a Kramnyik-Topalov vb-döntőn merült fel, akkor Topalov úgy gondolta, az orosz címvédő indokolatlanul sokszor jár ki a vécére, és ott kap tiltott segítséget. Kramnyik a döntő egyik partijára nem állt ki, de még így is megszerezte a győzelmet.