Kaszparov: Amikor őrültek találkoznak

2011.06.17. 21:45

A korábbi világbajnok sakkozó, Garri Kaszparov is nyilatkozott a világban felháborodást keltő keddi sakkpartiról, a nemzetközi szövetség (FIDE) kalmük elnöke, Kirszan Iljumzsinov ugyanis eleget tett a líbiai diktátor, Moammer Kadhafi meghívásának, és kedélyesen játszottak egymással.

„Ilyen az, amikor két gyakorló őrült egymásra talál. Az egyik a bukás útján van, a másik pedig nemrégiben a földönkívüliek világában járt. Szaddam Husszeint is meglátogatta bukása előtt Iljumzsinov, ez akár még jó előjel is lehet” – mondta Kaszparov a Wall Street Journalnek.

A kiváló sakkozó arra utalt, hogy Iljumzsinov a Time Magazinnak adott interjújában azt fejtegette: elrabolták az ufók, akik meg akarták semmisíteni az emberiséget. Azt üzenték neki, a pusztulás csak akkor kerülhető el, ha a sakkozás segítségével megtisztítják az emberek auráját. Ekkor lett küldetéstudata, és azóta terjeszti szerte a világban a sportágat.

Kirszan Iljumzsinov és Kadhafi
Kirszan Iljumzsinov és Kadhafi

Iljumzsinov az egyik orosz autonóm tagköztársaság, Kalmükföld kormányzója volt, ezzel a líbiai magánlátogatással azonban a békeközvetítésre felkért Oroszország pozícióját is rombolhatja.

A FIDE-elnök mindenesetre tudja, hol van a líbiai diktátor, de nem árulta el. Kadhafi viszont azt is elmondta neki, látta az egyik palotájának bombázását, amelyikben három unokája és az egyik fia is meghalt.