Elsöpörte Izraelt a sakkválogatott

2011.07.21. 14:54
Nagy győzelemmel tartja holtversenyes második helyét Örményország mögött Magyarország. A sakkozók vereség nélkül léptek túl Izraelen.

A ningbói sakk-csapatvilágbajnokság ötödik napján megszületett a magyar válogatott legfölényesebb győzelme.

Izraelt 3,5-0,5-re verte Magyarország, Almási döntetlenje mellett Lékó a középjátékban fordította a maga javára a meccset, Balogh Csabának nekiugrott riválisa, de miután a támadást hatástalanította, nem volt kérdéses sikere. A lebonyolítás értelmében ezért a győzelemért is két pont jár, mint korábban a futballban. (A döntetlenért egy, a vereségért semmi.)

„Nagyon ritka az ilyen győzelem. Mindhárom táblán fokozatosan előnybe kerültek a magyarok, Almási sötéttel biztosan tartotta az egyenlőt, de neki ezen a napon ez volt a feladata. Lékó a középjátékban tisztán túljátszotta ellenfelét. Polgár Judit különlegesen nyert, kegyetlenül büntetett egy erős játékost. A sánc után beszoruló sötét király ellen tökéletes támadást indított, riválisa valamennyi figurája a védelemre volt kényszerítve, de ezt is aprólékosan felőrölte. Iskolaparti volt. Judit harmadszor nyert, Lékó másodszor egymás után. Az ukrán Ivancsukot egy káprázatos új gondolattal lepte meg, ez is közrejátszott abban, hogy mumusa nem fogadta el a döntetlent, kibillent és kikapott szerdán. Remélhetőleg a pihenő után visszatért nagymester nemcsak megtalálta góllövő cipőjét, hanem magán is hagyja a torna végéig” – értékelt Kállai Gábor nagymester.

A pénteki pihenő után az Egyesült Államok következik, majd a nagy favorit Örményország.

„Túl a félidőn egyre jobban látszik, hogy az örmény-orosz-magyar trió a dobogó esélyese. Hátralévő ellenfeleink közül Egyiptomot kötelező verni, Kína ellen sem rosszak az esélyeink. Amit India ellen a nyitófordulóban elveszítettünk, Ukrajna és Azerbajdzsán ellen visszajött, mert ugyan eléggé döntetlengyanús volt mindkét meccs, mégis mi nyertük meg, és kaptunk érte két pontot” – összegzett a korábbi kapitány.

Jegyzőkönyv:

Lékó Péter-Roiz 1-0

Smirin-Almási döntetlen

Polgár-Postny 1-0

Nabaty-Balogh 0-1