Lékó a csapatért vállalt igénytelen partikat

2011.11.19. 14:07

A sakkozók korábbi kapitánya, Kállai Gábor az Európa-bajnoki bronzérem után kritizálta a magyarok éltáblását, Lékó Pétert. Kállai úgy gondolja, sötéttel elfogadhatatlanul kevés kockázatot vállal, szakmai tartalom nélkül játszik a legjobban rangsorolt hazai nagymester. Sötéttel átlagban tizenkilencet lépett, a román Lupulescu ellen mindössze tizenkettőt. Ez a tény vágta igazán mellbe Kállait, miután elmondta részvételeit.

A vajdasági származású Lékó a Magyar Szóban reagált a felvetésre. „Nem nagyon szeretnék Kállaival foglalkozni, mert amióta feltörtem az élvonalba, vagyis az elmúlt tíz évben folyamatosan kritizál, miközben a pályafutásom önmagáért beszél. Még az Eb előtt eldöntöttem, hogy minden mérkőzésen asztalhoz ülök, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a válogatottnak legyen esélye a jó szereplésre. A kontinensbajnokság előtt a szaratovi szupertornán játszottam – ahol végül harmadik lettem – két hétig: az oda- és a visszaút is 35 óráig tartott, vagyis fáradtan játszottam Görögországban” – idézte Lékót a lap.

„Mivel az Európa-bajnokság elején nem remekeltünk, így a külső körön jöttünk, folyamatosan gyengébb ellenfelekkel találkoztam, akik ellenem a világos bábukkal nem a győzelemre, hanem a remire törekszenek. Ilyenkor csakis óriási kockáztatással lehet valamit elérni. Ha ez egyéni verseny, akkor természetesen kockáztatok sötéttel is, de mivel itt csapatról van szó, ha én sötét vagyok, akkor két honfitársam világossal játszik, vagyis ők előnyösebb helyzetben vannak. Ha nekem személy szerint nem is jó a döntetlen, sőt egyenesen rossz, mert veszítem a világranglista-pontjaimat, a csapatnak előnyére válik. Ezért is vállaltam be párszor a gyors döntetlent, nem mellékes, ekkor maradt időm regenerálódni, és több energiám maradt a következő partikra. Úgy érzem, hogy egy ilyen nagy siker után ez a kritika nem a legmegfelelőbb pillanatban érkezett” - magyarázta a világossal jól teljesítő nagymester, aki az interjúban arról is véleményt formált, miért csúsztak vissza az olimpiai bajnok ukránok a tizenötödik helyre.