Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Sikeres idényen vannak túl a sakkozók

2011.12.08. 13:31

A férfi csapat Európa-bajnoki bronzérmével sikeres idényt hagyott maga mögött a Magyar Sakkszövetség, amely csütörtökön díjazta a legjobb versenyzőket.

„Az elmúlt egy évben három világversenyen szerepeltünk, a sakkolimpián és a világbajnokságon némi balszerencsével negyedikek lettünk, aztán jött a görögországi Eb-bronz. A férfiak kilenc év után állhattak nemzetközi tornán dobogóra, nagyon büszke vagyok a csapatra”- mondta az évzáró sajtótájékoztatón Horváth Tamás kapitány.

Seszták Miklós, a szövetség elnöke átadta az év legjobbjainak járó elismeréseket, a nőknél Polgár Judit, a férfiaknál Almási Zoltán és Lékó Péter megosztva kapta meg a díjat.

A Kínában versenyző Almási távollétében Lékó Péter idézte fel a novemberben, Porto Carrasban rendezett Eb élményeit: „Óriási sikert értünk el ebben a tíz napban, nagyon egységes volt a csapat, noha Judit nagyon hiányzott. Amikor négy forduló után a 20. helyen álltunk, megfogadtuk, hogy ha dobogóra érünk, akkor tengeri fürdőt veszünk. Aztán váratlanul összejött a harmadik hely, még a bronzért 4-0-ra megvert, Topalov vezette bolgárok is elismerték, hogy rászolgáltunk erre a sikerre.”

A Polgár Judit helyett asztalhoz ült Gyimesi Zoltán is örömmel emlékezett vissza: „Senki sem számított arra a 4-0-ra, ráadásul nekem épp az Eb közben szakadt meg egy 60 győzelemből álló sorozatom.”

A női világranglistát ötvenedszer vezető - ezzel abszolút rekorder - Polgár Judit elmondta: itthonról követte a görögországi eseményeket, de a jövő évi sakkolimpián már ott lesz.