Ez a sakkparti megrengette a világot

2012.02.06. 13:12

Az örmény Levon Aronjan kilenc ponttal nyerte meg a Wijk aan Zee-ben rendezett sakk szupertornát, tizenhárom forduló alatt a norvég Magnus Carlsen nyolc pontot gyűjtött, így csak második lehetett.

A Topalov elleni partija ugyanakkor hihetetlenül izgalmas volt, csak azért nem lehetett januárban a legmagasabb színvonalú, mert voltak hibák benne, de Kállai Gábor korábbi szövetségi kapitány szerint földrengésszerű volt.

A 32. lépésben sötétnek futó- és bástyapárja volt, míg világosnak egy vezére és egy huszára, igaz kettős gyalogelőnye. Négy lépés múlva, egy huszár-bástya csere után világos fölénybe került, és az 56. lépésben meg is nyerte a partit.

„Elképesztő energiája átütő, Carlsen valósággal feltúrja a sakktáblát, mindegyik mezőn mindig a balhét keresi. Érezni lehet rajta, hogy Kaszparov mentalitása benne van, nem véletlenül foglalkozott vele pár évvel ezelőtt a korábbi bajnok. Erre a tornára mindenki kivont karddal érkezik, de hogy ezt a kardot még képes is élezni egy-egy meccsre, az bámulatos. A feszültség állandó fenntartása, és a gyilkos ösztön is benne van ebben a partiban. Aronjan performansza, és hét győzelme is példa értékű, egyetlen vereségét épp Carlsentől szenvedte el, de nem törte meg, hanem még lendületet is adott neki.”